You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Мазна кожа на лицето

lice mazna kojaНа външен вид мазната кожа на лицето дебела, плътна с широки пори през които се отделя мазния секрет. Количеството на секретираните мазнини от кожата на лицето варира и е под влияние на хормоналната и нервната система. Омазняването на кожата на лицето се влияе и от храната, която приемаме, питиетата които пием (примерно консумацията на кола силно повишава омазняването на кожата) и не на последно място от условията на заобикалящата ни външна среда.

 

Мазната кожа на лицето може да се превърне в сериозен козметичен проблем, когато мазния секрет отделен от кожните пори се смеси с прах и олющени епидермални клетки на кожата, порите (кожните отвори) се запушват и се образуват т.нар черни точки на лицето. Черните точки се наблюдават най-вече в юношеска възраст, когато и кожата на човек е най-мазна. С течение на времето хормоните се успокояват и омазняването на кожата намаля. При някои хора обаче чувствителността на кожата се запазва доста по-дълго време и след отминаване на юношеските години.

 

Мазната кожа на лицето изисква специални грижи. Изключително важна е висока лична хигиена, с което да се предотврати запушването на порите и образуване на черни точки по лицето. Задължително е поне веднъж дневно да миете лицето си с топла вода около 30-35°С и да използвате тоалетен сапун подходящ за бебета. След като измиете добре лицето то се подсушава с мека кърпа.

 

За подържането на кожата на лицето суха и да се намали омазняването, поне веднъж седмично се прави маска. Маската за мазно лице осигурява свиването на порите и ограничаване възможността за образуване на черни точки.

 

При мазна кожа на лицето е необходимо и да спазвате диети. В основни точки диетите се състоят в ограничаването на някои храни и напитки. Основно трябва да се пазите от тестените и сладки хранителни изделия. Препоръчва се богата на витамини храна - плодове и зеленчуци, както и консумирането на не мазно месо като това от риба или пилешки гърди.

 

При използването на козметични продукти за намаляване на мазнината по лицето внимавайте. Част от тях са изключително силни и водят до прекомерно изсушаване и лющене на лицето, което е също много вредно за кожата на лицето.

 

Мазна кожа на лицето

 

29
com_content.article
(6 гласа, оценка 3.67 от 5)
Мазна кожа на лицето3.67 от 5 от общо 6 гласували.