You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Витамини и Белтъци в здравословното хранене

vitamini i beltyciГоляма част от хората у нас не са наясно със значението на протеините за здравето, показва проучване. Каква е ролята им и откъде да си ги набавим?

 

Важността на протеините е посочена още с названието им – от гръцки ‘’първи’’, ‘’стоя начело’’, което подчертава първостепенното им значение за храненето на човека. Белтъците са включени в структурата на всяка една клетка – на мускулите и на останалите тъкани, на кръвта и пр. Т.е. организмът на всеки един от нас е изграден основно от белтък. Всеки отделен човек има специфичен, уникален белтък, които зависи от генотипа и от съответния модел на хранене.

Протеините изпълняват важни и разнообразни функции в клетките. Тези, които изграждат космите и ноктите например, се различават по функция от белтъците на хемоглобина или мускулите. Антителата изграждащи имунната защита на организма, както и факторите на кръвосъсирването също са белтъци.

 

Белтъчни тела са и всички хормони, които дирижират много от функциите в тялото на човека. Всички ензими, които действат на клетъчно, тъканно и органно ниво и извършват цялата обмяна на веществата, са белтъчни тела. С една дума – белтъкът е навсякъде. Всичко това обяснява неговото първостепенно значение за здравето на човека

 

Според 91% от българите обаче в тройката на най-важните вещества за цялостното им здравословно състояние са водата /91%/, витамините /90%/, и минералите /77%/

 

Действително най-важното вещество – белтъкът, е поставено от анкетираните едва на четвърто място /76%/. След протеините са въглехидратите /71%/ и мазнините /39%/ Ето защо, когато ги питат какво искат да получават от храната си, 78% отговарят, че искат продуктите да са обогатени с калций, витамини и минерали.

 

Белтъците дават енергия, но тяхната основна роля в организма на човека е структурната. Енергия доставят основно въглехидратите и мазнините.

 

Белтъците са изградени от 20 вида аминокиселини. Повечето животински клетки, включително и на човека, обаче не могат да си синтезират всички необходими аминокиселини и трябва да си ги набавят наготово. Такива аминокиселини се наричат незаменими. За възрастен човек те са 9. От тях особено важни са лизинът, метионинът и триптофанът. Лизинът е най-добре застъпен в млякото и в месото, докато метионинът и триптофанът – в яйцата. Всички тези аминокиселини ги има в соята, макар и в по малки количества. Пълноценни белтъци поначало съдържат бобовите култури – фасул, грах, леща и ядките.

 

Дефицитът на белтък е свързан с риск за здравето. Например човек с ниска имунна защита поради липса на имунни тела, които се структурират от белтъка, е уязвим към всякакви неблагоприятни фактори на външната среда – инфекциозни и неинфекциозни, които непрекъснато ни атакуват.

 

Според специалисти по хранене и диетика белтъкът трябва да внася не по малко от 10% от енергията на храната.Но и не повече от 20%, защото свръхприемът на белтък крие друг риск – техният метаболизъм затруднява обменните процеси в организма. В резултат се увреждат преди всичко бъбреците, но и черният дроб, сърдечно-съдовата система. Така, че всяко залитане към диети, най-вече за редукция на телесната маса, с ограничение или пък със свръхприем на белтък, крият различни аспекти на рискове за човешкото здраве.

Витамини и белтъци

303
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Витамини и Белтъци в здравословното хранене5.00 от 5 от общо 1 гласували.