You are here::
<
 
 
 
 
 
 

КАМШИК - ПОЛЕЗНА БИЛКА ПРИ ГРИП

камшикМъчат ви летни вируси, спасение ще намерите с гаргари от камшик. Билката се прилага при много заболявания. Приема се вътрешно и външно за промивки и гаргари. Регулира още функцията на черния дроб и жлъчката и затова билката камшик се предписва като допълнителна терапия при хепатити, жълтеница и камъни в жлъчния мехур. Прилага се и при храносмилателни смущения, диарии, лениви черва и при ревматизъм.

 

 

Използва се надземната част на камшика, без долните одървенели стъблени части. Бере се през време на цъфтенето от юли до септември. Билката камшик притежава приятна миризма и силно стипчив вкус. Дрогата съдържа танинови вещества, до 12% силикати, 0,20% етерично масло и глюкозидно горчиво вещество.

 

Камшика външно се прилага при дерматити, цирей, за баня при изморени крака, а също така и за гаргара при възпаления на устата и гърлото /стоматити, ангини, фарингити/ и за промивка на носа при хрема.

 

Камшика се прилага и под формата на запарка, която се приготвя от 5 с.л. ситно нарязана дрога, която се залива с 2 чаши вряща вода и се прецежда след 15 минути. Така приготвената запарка се прилага както вътрешно, така и външно за промивки и гаргари. Запарката от камшик се приема при диарии, като 2 чаши се изпиват на глътки за 1 ден. При храносмилателни, чернодробни и жлъчни заболявания се приема запарка от 2 с.л. дрога с 3 чаши вода, което е дозата за 1 ден.

 

Народната медицина препоръчва камшика и при кожни заболявания, при нощно напикаване и атония на пикочния мехур.

 

Билката камшик е многогодишно тревисто растение с право и окосмено стъбло, с перести листа и жълти и дребни цветчета, на гроздове. Плодчетата имат формата на бодливи топчета. Камшикът е разпространен навсякъде из храсталаците.

Камшик

317
com_content.article
(4 гласа, оценка 3.50 от 5)
КАМШИК - ПОЛЕЗНА БИЛКА ПРИ ГРИП3.50 от 5 от общо 4 гласували.