You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Витамин А

vitamin AВитамин А заема изключително важно място сред витамините според значението им за организма. Научното наименование на Витамин А е ретинол палмитат. Той спомага за подобряването на епителните клетки, освен това подобрява обмените процеси в клетките на кожата като спомага за подобряване на еластичността и. Витамин А спомага и за по-бързото регенериране (оздравяване) на повърхностните рани. Безспорно е значението на витамин А за растежа на косата. При недостига му космения растеж е силно забавен. Спомага за преборване на някои кожни заболявания като акне и същевременно забавя процеса на образуване на бръчки.


Освен за кожата витамин А има важно значение и за зрението при човека, за нормалното функциониране на някои жлези като половите и щитовидните жлези. Взема участие в оздравяването и нормалното функциониране на имунната система.

Източници на витамин А
Естествените източници на витамин А са изключително много

Витамин А с животински произход - органа най-богат на витамин А това е черния дроб без значение дали е телешки, свински или от риба. Друг богат източник на витамин А е жълтъка на яйцето.

Витамин А с растителен произход - в растенията витамин А се намира под формата на провитамин, който попаднал в човешкия организъм лесно се окислява до витамин А. От растенията най-богати на провитамини са: моркови, спанак, маруля, зелени зеле, броколи, грах, кайсия и други

 

Витамин А

 

31
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Витамин А5.00 от 5 от общо 1 гласували.