You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Чай от лайка

lajkaЛайката носеща сложното име Chamomilla recutita е сред най-известните лечебни растения сред българския народ. Тя се среща почти в цяла България на височина до 1100м. н.в. Лайката е ливадно растение и ако сте решили да си съберете най-добре да тръгнете по поляните в близост до селищата. Височината на растението достига до 60 см. За приготвянето на чай се използва само цветът на тази билка.

 

Чай от лайка

За да си приготвите чай от лайка трябва да използвате около 30гр. цвят от лайка за около 400мл. вода. Има различни техники за запарване на цветът. Обикновено се използва метода на прибавяне на лайката след като водата започне да ври.

Лечебните свойства на лайката са известни от дълбока древност. Дъбилните вещества които се съдържат в тази билка водят до отпускане на нервната система и чай от лайка е добре да се прие при хора, които имат проблем със съня.

При остри респираторни заболявания също е добре да се пие чай от лайка. Той не само, че ще ви сгрее, но и ще намали проявата на съпътстващи симптоми на грипните заболявания като болки в мускулите, ставите и силното главоболие.

Ако към чая с лайка прибавите няколко стръка мащерка това ще ви направи една страхотна отвара за борба с простудата.

Лайка

 

357
com_content.article
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Чай от лайка0 от 5 от общо 0 гласували.