You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Косопад - причина и лечение

kosopadПадането на коса е често срещан проблем както при жените така и при мъжете. Причината за окапването на косата могат да бъдат много различни едни от най-честите срещани причини обаче за появата на този проблем са:

 

Стреса води до косопад

Един от най-често срещаните причинители на косопад това е стреса.Причината за поява на косопад се дължи на промяна в хормоналния баланс по-време на стреса. Както може би се досещате щом причината са хормони, косопада няма да се появи още в същия момент. Той се появява обикновено след 2-3 месеца. И ако в момента се наблюдава косопад спомнете си кога точно и каква е била причината за поява на стрес.

Сезонен косопад

Среща се при около 30% от мъжете и до 43% от жените. Причината за появата на повече косми по четката ви за коса може да се крие и в сезона. Критични за опадването на косата са есента и пролетта. Въпреки, че малко хора си признават ние принадлежим към животинското царство и както всички животно по нашите географски ширини през есента и пролетта.

Естествен косопад

Към тази група се числи окапването на косми поради тяхната старост. Повечето фризьори твърдят, че продължителността на живот на един косъм е 120 дни. Поради тази причина ежедневно човек губи над 100 косъм, но този вид косопад е незабележим. Ако по гребена или четката за коса ви остават повече косми по-добре потърсете причината за косопада другаде.

Косопад причинен от заболяване на щитовидната жлеза

Този вид косопад е по-рядко срещан. Той засяга както жени така и мъже. При заболяването на тази жлеза, се променя баланса на хормоните, фоликулите на космите отслабват и се наблюдава засилено окапване на косата. Лечението на този вид косопад е чрез хормонални лекарства.

Косопад причинен от храната

Много важно е с какво се храним. Често хората подценяват този фактор и хапват закуски от заведенията за бързо хранене. За красива и здрава коса обаче имате нужда от пълноценно меню. Вашата храна трябва да включва витамини, минерали и преди всичко белтъци. При недостиг на белтъци и витамин Е първото, което се забелязва това е изтощена коса, която все по-често започва да се вижда по вашата четка.

Косопад по време на бременност

През периода на бременност е нормално да се наблюдава засилено окапване на косата, това е обратим процес и повечето бременни жени, няма защо да се притесняват. През последните месеци на бременността и особено след като родят, косата им ще възстанови напълно. Причината за този тип косопад е отново хормоналния дисбаланс по време на бременността.

Косопад при менопауза

Оредяването на косата през този тежък за жените период е нормално явление. През менопаузата жените преминават през тежък период, в който се съчетават много чувства, емоции и не на последно място стрес от промяната в техния организъм.

Косопад от неправилна козметика за коса

През последните години случаите на окапване на косата поради некачествени бои и други продукти за коса значително се увеличиха. Некачествените продукти изгарят или силно изтощават косата Ви. Поради тази причина ви препоръчваме ако държите на косата си и искате нейното място на е върху главата закупувайте само доказани продукти.

Безспорно на каквото и да се дължи вашия косопад най-добре е да се консултирате с вашия личен лекар. Той може да прецени, че са ви нужни допълнителни изследвания за фиксацията на точния проблем причинител на косопада и да назначи най-подходящото за вас лечение.

Косопад

 

359
com_content.article
(2 гласа, оценка 4.00 от 5)
Косопад - причина и лечение4.00 от 5 от общо 2 гласували.