You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Билки и подправки за лечение на настинка

nastinkaКрая на есента и зимата са сезоните, когато човешкия организъм е най-уязвим към настинки. Обикновено продължителността на една настинка е около 10 - 15 дни, но защо да чакате настинката сама да мине, а не предприемете сами мерки за лечение на настинката. Това може да стане с помощта на различни билки и подправки, които често се използват в ежедневието.

Лечение на настинка с чесън

Чесънът е един от най-популярните продукти за лечение на настинка в народната медицина. Той има доказани противогрипни свойства. Консумацията на чесън засилва дейността на два вида бели кръвни клетки (макрофаги и Т-лимфоцити). Тези клетки са отговорни за имунния отговор на организма. Поради тази причина по време на настинка е добре да се консумира чесън с всяко хранене.

При настинка канела

Канелата е позната на българите от 19 век. Тази подправка обаче бързо намира подобаващо място сред народните лечители. Канелата както в България така и в Индия, която е родината й, се използва за справянето с различни заболявания. Канелата притежава антиоксиданти. Тези антиоксиданти помагат при някои от симптомите на настинка като запушен нос и предотвратяват развитието на бактерии. Канелата се използва и при различни други заболявания - стабилизира кръвната захар (намалява с около 20% риска от развитие на диабет от тип 2).

Чай от лайка при настинка

Един от най-широките методи за борба с настинката в България е използването на чай. Една от най-добрите билки за лечение на респираторни заболявания това е лайката. Тя е традиционна българска билка. Събира се през пролетните месеци и се консумира като отвара (чай) приготвен само от цветовете на тази билка. Ако имате настинка препоръчваме ви да пиете чай от лайка по 4-5 пъти на ден. Тази билка ще стопли организма и ще прочисти от храчки и други секрети.

Чай от липа при настинка

Липата е друга билка, която е добре да се пие при настинка. Липата успокоява симптомите на грип и настинка. Намалява секрета в носа, спомага за успокояване на кашлица и премахва болката в мускулите. Добре е да се пие също 4-5 пъти на ден.

Зелен чай

Друга билка въпреки, че не е българска, но много ефикасна при грип и настинка това е зеленият чай. Тази билка може да се намери пакетиран в магазините. Билката зелен чай притежава антиоксиданта EGCG. Този антиоксидант спира растежа на бактериите и по този начин ефективно се бори с грипа. Освен това според последни проучвани консумацията на зелен чай намалява риска от заболяване на повечето ракови болести. Въпреки това внимавайте с консумацията на този чай!

лечение на настинка

 

360
com_content.article
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Билки и подправки за лечение на настинка0 от 5 от общо 0 гласували.