You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Лечение на язва

qzvaПрез последните години заболяванята от язва зачестиха.

 

Оплакванията при язва са най-често от болка в горната част на корема близо до пъпа. Болката се появява на гладно, нощем, преди или след хранене.

 

Според разположението си язвената болест бива язвена болест на стомаха и язвена болест на дванадесетопръсника. При стомашна язва е характерна ранната болка след нахранване, а за язвата на дванадесетопръстника – късна болка след приема на храна, болка на гладно и нощна болка.

В някои случаи болестта протича безсимптомно, безболезнено. По рядко се наблюдава повръщане, след което оплакванията намаляват. При повечето хора , които страдат от язва са налице гадене и парене в горната част на корема. Апетитът е нормален, а понякога повишен. Често се появява безсъние, лесна раздразнимост, променливо настроение. При язва се понижава артериалното налягане.

 

Язвата е доста неприятно заболяване, но за щастие тя се влияе много добре от спазването на подходяща диета.

 

Затова е добре , ако имате язва спазвате определена диета. Да изключите от менюто си продукти, които предизвикват газове – зеле, краставици, бобови култури, газирани напитки, а също и храни богати на целулоза. Ограничават се черният хляб и млякото. Млякото трябва да се пие на гладно, за да не образува газове, и да не се смесва с друга храна. Не трябва да се употребяват кисело-млечни продукти, кисели плодове, лютиви храни, ряпа, мариновани солени мезета.. Не трябва да се яде топъл хляб, козуначни кифли,яйца, сладолед. Да не се пие кафе, да не се пушат цигари и да не се употребява алкохол.

 

Добре е да се храните 4-5 пъти дневно в малки дози, за да не се претовари стомаха. Добре е храната да е варена ,печена , а най-дибре е да е приготвена на пара. Могат да се пият сокове, но не трябва да са кисели. Подходящи са сокове от зеле и моркови. Те са богати на витамин А, който е изключително необходим за поддържане в нормално състояние на всички лигавици в човешкият организъм, ключително и на стомашната лигавица. Трябва да се приемат чайове от лайка и от семена от копър.

 

Препоръчително е да се пие вода с алкален характер – Хисаря, Горна баня. Един час преди хранене е необходимо да изпивате по чаша минерална вода.

 

Препоръчва се и сока от картофи. Той съдържа вещество със силно противовъзпалително действие.

 

Язвата се влошава и под въздействието на отрицателни емоции и хроничн стрес.

 

Излизане сред природата, занимание с любимо хоби имат чудесно въздействие върху психиката и намаляват стреса.

 

Запарките от липов свят , мента и лайка спомагат за намаляване на болките и действат противовъзпалително. В аптеките се продава тинктура от мента, от която се препоръчва три пъти дневно, половин час преди хранене, да се приема по 30 капки.

 

Поради богатсвото на слизести вещества чайовете от листа на живовляк, от цветове на слез, от семена на анасон предпазват стомашната лигавица от увреждащото действие на стомашните и на жлъчните киселини.

367
com_content.article
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Лечение на язва0 от 5 от общо 0 гласували.