You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Гъбички по ноктите на краката

гъбички по ноктитеМедицинският термин на това заболяване носи сложното за изричане име онихомикоза. Това заболяване на ноктите се среща преди всичко при нежната част от човечеството, но това далеч не означава, че мъжете не може а имат гъбички по ноктите. Съотношението жени:мъже страдащи от тази гъбична инфекция е 85:15. Гъбичките по ноктите е заболяване разпространено по целия свят, особено на местата с влажен климат. В глобален мащаб около 15% са носителите на гъбички по ноктите, като почти 40% от жените по света поне веднъж в живота си са имали гъбички по ноктите.

В съвременния свят съществуват множество лекарства за лечение на гъбичките, но голяма част от хората продължават да бъдат измъчвани от този проблем причината е, че гъбичките по ноктите се лекуват много трудно, от друга страна дори и при успешно лечение на гъбичките в по-късен етап те отново се появяват.
Голяма роля за заразяването и лечението на "гъбички по ноктите" има личната хигиена както и особености на самия организъм като pH на кожата, соленост и прочие.

Причини за поява на гъбички по ноктите

От физиологична гледна точка, появата на гъбички по ноктите може да бъде предразположена от много неща. Най-често обаче появата на гъбички е съпроводена от паднал имунитет. Обикновено нарушавания на кръвоносната система, прекарано друго вирусно заболяване, хора страдащи от диабет или ендокринни заболявания, водят до повишен риск от поява на гъбички. Обикновено появата на гъбички е съпроводено с определени симптоми.

Преди непосредствената поява на гъбичките се забелязва, напукване на ноктите, цепнатини по ноктите, удебелявания на кожата около ноктите, появата на мазоли и прочие. Обикновено много от хората подценяват тези фактори и ги смятат за ежедневни проблеми, но тези проблеми след време им докарват главоболия - гъбички.

Малко от хората се замислят, че гъбичките вече може да са в техния дом и обикновено подценяват личната хигиена. Важно е да се помни, че тези гъбички по ноктите се размножават чрез спори. Попаднали в околната среда този вид гъби (гъбички по ноктите) могат да се запазят в рамките на 5 години и ако попаднат на подходящи условия да колонизират кожата или ноктите на гостоприемника.

Поради тази причина трябва да се спазва висока лична хигиена. Не бива да се използват общи принадлежности и най-вече тези за баня, тъй като това е идеална среда за гъбичките. За да се предпазите от гъбички по ноктите е добре да не използвате чужди чехли особено тези за баня, носенето на чужди чорапи също е предпоставка за заразяване на ноктите на краката с гъбички, дори и човека, на когото са чорапите да не страда от това заболяване.

Друг приятел на милионите гъбички в дома ни това са гумените постелки в банята. Много по-добре е да стъпвате на плочите като добра идея е да запарите добре и измиете предварително плочките с гореща вода. Често се случва семейства да не могат да се отърват от гъбички по ноктите, защото техния най-верен приятел - кучето е носителят. Затова когато предприемате мерки за лечение на гъбички по ноктите, не забравяйте в тази процедура да включите и вашия домашен любимец.

Имайте в предвид, че най-добре е проблема да бъде уловен в самото начало. Първични симптоми, че имате гъбички по ноктите както споменахме по горе е - напукване на ноктите, образуване на задебелявания около кожата на ноктите, плюски, но освен това често при своята дейност гъбичките по ноктите на краката водят до отделянето на неприятна миризма, което също може да ви подскажи, че най-вероятно имате гъбички. С напредването на инфекцията причинена от гъбичките се достига до промяна на цветът на ноктите. Обикновено първо ноктите пожълтяват след това цветът им става кафеникав, а в тежки фази достигат до черен. Ако не лекувате този проблем с гъбички по ноктите може да рискувате ноктите да изменят своята форма или дори да започнат да падат.

Проблема с гъбичките е често подценяват от много хора, но е добре при първи симптоми да се потърси лекарска помощ и компетентни съвети!

Гъбички по ноктите

 

380
com_content.article
(8 гласа, оценка 3.75 от 5)
Гъбички по ноктите на краката3.75 от 5 от общо 8 гласували.