You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Кашлица при деца

кашлицаПричините за поява на кашлица както при децата така и при възрастни може да се дължи на две основни причини. Първата представлява рефлекторно действие на организма ни. Причинява се от наличието на дразнещи вещества в гърлото или другите дихателни пътища като този кашлица, цели премахването на тези неща от дихателната система. При грип и простудни заболявания част от кашлицата се дължи именно на наличието на излишна слуз.


Втората причина за поява на кашлица е в резултат на притискане на блуждаещия нерв от страна на бронхитите. Тогава кашлицата на децата е силна, суха магарешка и често детето не може да се изкашля. Много често срещана е този вид кашлица при бронхите, астма и други заболявания.

Причината за кашлица при деца и възрастни не винаги се дължи на заболяване. Кашлицата може да бъде провокирана от външни физични и химични фактори като въздух с намалена влажност, задимен или силно запрашен въздух, химически пари, химически агенти във въздуха и завишени емиси на химичен елемент във въздуха.

Но най-честата причина за поява на кашлица при деца е поради инфекция настъпила в горните дихателни пътища в това число най-разпространените са настинка, грип и бронхит. Често срещана причина за кашлица  при някои деца е наличие на алергия, която се проявява в резултат на стесняване на бронхита и притискането на блуждаещият нерв. Тази кашлица причинена от алергия обикновено е суха, детето не може да се изкашля, буди се нощем. При нея много родители се притесняват за детето. Ако вашето дете има подобна силна наричана още магарешка кашлица е добре в най-бързо време да се обърнете към вашия лекуващ лекар.

 

Причина за кашлица

1. Вирусните или бактериалните инфекции
2. Хроничният бронхит
3. Остър бронхит
4. Бронхилит (по-често срещан сред бебетата и по-рядко при малките деца)

Профилактика на кашлицата

За да намалите до минимум вероятността за поява на кашлица при вашето дете. Е добре да спазвате няколко прости правила за профилактика. Едно от най-важните неща е да не пушите покрай детето, дори и в апартамента! През рисковите сезони и особено, когато е съобщено за епидемия от остри вирусни инфекции на дихателните пътища (грип) избягвайте Вие и детето ви да използвате градския транспорт. Не се събирайте на места с висока концентрация на хора и особено, ако тези места са затворени.

Не забравяйте, да проветрявате редовно помещенията, така от една страна въздуха се прочиства от микроби и други бактерии, които могат да причинител на кашлица при децата, но също така въздуха се овлажнява. Укрепете имунната система на детето си!

Добре е с настъпването на по-студените месеци да започнете редовно да приготвяте билкови чайове на детето както и за вас самите. Това ще повиши съпротивителните сили на организма.

И може би най-важното правило е при първа поява на кашлица при децата да се потърси консултация с личния лекар на детето!

Кашлица при децата

 

385
com_content.article
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Кашлица при деца0 от 5 от общо 0 гласували.