You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Червено цвекло в битката за здраве

червено цвеклоЧервеното цвекло произхожда от средиземноморските страни, но с напредването на обществата днес червено цвекло се среща почти в цяла Европа, североизточна Азия и Америка. Причините този зеленчук да покори толкова много страни, а и сърцата на много хора преди всичко на жени е големите ползи, които човек извлича за здравето си консумирайки червено цвекло.

Червено цвекло съдържа

Установено е, че в 100гр. червено цвекло се съдържат 88 грама вода, 0.1 грам мазнини, 1.6гр белтъци, 9.6 гр. въглехидрати и около 1 грам целулоза. Енергийната стойност се равнява около 42-44 калории. Което прави използването на червено цвекло в диетите за отслабване много ефективно. Освен това от протеините в червеното цвекло се съдържат аминокиселини от групата на незаменимите.

Във всяко червено цвекло се съдържат и ред други полезни азотни съединения като бетаин, аспаргин и други. Тези азотни съединения участват в обезвреждането на токсини. Освен това бетаина може да се превърне в холин, който от своя страна игpae глaвнa poля и зa фyнĸциoниpaнeтo нa пepифepнaтa нepвнa cиcтeмa, нa двигaтeлния aпapaт и нa мycĸyлaтypaтa.

Червено цвекло и витамини

Освен с добра и здравословна хранителна стойност в червеното цвекло са установени и няколко витамина от различни групи. Витамин C, който може да достигне до 220мг за 1кг. От групата на витамин Б в червеното цвекло се срещат витамин B1, B2 и B6. Около 5,6 мг. е съдържанието на витамин PP.

Червено цвекло и минерали

Освен на витамини червеното цвекло е и с добър минерален състав. В народната медицина се препоръчва консумация на червено цвекло при анемия, защото в цвеклото се съдържа високо количество желязо. Освен желязо от минералните вещества в червеното цвекло са застъпени сяра, фосфор, магнезий и калций.

Препоръчително е червено цвекло дa ce ĸoнcyмиpa oт хора cъc зaxapнa бoлecт, тъй ĸaтo нe cъдъpжa гoлeми ĸoличecтвa зaxapи и въглexидpaти. Изпoлзвa ce и пpи бoлни c нaмaлeни жизнeни cили, пpи oтcлaбвaнe и нeдoxpaнвaнe, пpи злoĸaчecтвeни зaбoлявaния и анемии. Препочъчително е червено цвекло да се консумира и при промяна на сезона особено през есента, защото цвеклото спомага за приток на добра енергия здраве и сила в организма.

В днешни дни любители на салати с червено цвекло или на сокове, са преди всичко жените. Защото червеното цвекло помага при косопад и чупещи се нокти.

червено цвекло сокСок от червено цвекло

Един от най-разпространените начини за консумация на червено цвекло е под формата на сок. Този сок съдържа голямо количество естествени антиоксиданти. Сока от червено цвекло може да се пие чист от прясно изцеден зеленчук или да се приготви микс с моркови. Препоръчително е дневно да не се приема повече от 300 мл. сок от червено цвекло. Като дозата е добре да се разпредели в три приемания по 100 мл. При по чувствителни хора сока от червено цвекло може да събуди дразнения в храносмилателния тракт, за да избегнете този страничен ефект може да пиете по една супена лъжица зехтин, защото растителната мазнина образува защитен филм по храносмилателния тракт.

Червено цвекло

 

394
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Червено цвекло в битката за здраве5.00 от 5 от общо 1 гласували.