You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Херпес лечение

herpes lechenieПоявата на херпес се предизвиква от вируса Herpes simplex, това е инфекциозно заболяване. Симптомите му са видими и познати на повечето хора. Херпеса има специфични обриви под формата първоначално на белезникави до жълти мехурчета, след това тези мехурчета преминават в рани, като при някои хора появата на херпес може да е свързана с потупващи усещания в областта на избиване, сърбеж или дразнене, а при други хора появата на херпес може да е незабележима. Обикновено херпес се появява в зоната на лицето от видимата част. Най-засегнатите зони от херпес са устните, по-рядко и то при някои влошавания херпеса може да се появи в областта на носа или очите. В някои случай по време на появата на херпес може да се наблюдава отпадналост и повишение на температурата.

Херпес - причина за поява

Най-честата причина за поява на херпес това е намалена имунна система, която е в резултат от прекарана вирусна или бактериална инфекция, негативно психическо натоварване или други стресови ситуации, друга причина за поява на херпес, която се наблюдава предимно при жените това хормоналния дисбаланс. При някои жени преди месечният им цикъл или по-време на него може да им избият голям брой херпеси по устната, като предимно това се случва през по-студените месеци.

Херпес и имунитет

Може би ви е направило впечатление, че някой хора имат доста често по-лицата си херпес, а други може би веднъж годишно, а трети въобще нямат херпеси. Причината за това се крие в имунната система на човек. Една част от хората могат да изградят антитела срещу вируса на херпес, което означава, че при първа поява в организма на този вирус тялото дава имунен отговор и не позволява на вируса на херпес да се развие. Друга група хора обаче, имунната им система не изгражда подобни антитела и това е причината да се появява толкова често херпес при дадена част от хората.

Видове херпес

В България, а и в умерените ширини съществуват два типа херпес причиняващи съответно herpes simplex тип I или тип II. Тяхната подялба става основно в коя част на тялото се появяват херпесите (горната или долната част на тялото). Характерното и за двата типа херпес е постоянстване в латентно състояние в организма.

I тип: лабиален херпес (проявата му най-често е под формата на мехурчета по устните, брадичката и бузите). Заразяването с този херпес е лесно, защото инфекцията се предава чрез слюнката. От този херпес страдат повечето хора на земята.

II тип: генитален херпес - този вид херпес засяга предимно лигавицата на половите органи, значително по-труден за лечение.

Херпес и заразяване

Обикновено човек не може да разбере, кога се е заразил с вируса на херпес. Негов приносител са слюните секрети, отворени херпесни рани по кожата на човек, половите секрети и прочие. Доста често дори и здрав човек без видими херпеси може да зарази друг човек. Заразяването с херпес тип I става най-често в рана детска възраст. Децата се заразяват с херпес от възрастните чрез целувка, общи тоалетни принадлежности, общи прибори за хранене, които не са добре стерилизирани, козметични средства и пр. Предаването на херпес от II тип може да стани също и от майка към новороденото. Този път вируса на херпес се предава посредством плацентата.

Дали вирусът се предава по наследство? Отговорът е не, не се предава. Предава се не самият вирус, а неспособността на имунната система да се бори с него, а оттук произтича и масовостта на заболяването.

Херпес лечение

Много от хората, които често им се появяват херпеси търсят различни методи да се справят с неприятните язвички по лицето и различни методи за скриването. Въпреки, че развитието на фармацията през последните десетилетия а дори и век бележи връхни точки, все още няма доказано ефективно лекарство срещу херпес. Лекарствата, които се продават в аптеките, за лечение на херпес обикновено постигат ефект на облекчаване на симптомите и съкращават периода на траене на херпеса. Единствени сигурен и изпитан начин за намаляване на силата и честотата на поява на херпес това е повишаване на имунната защита на организма!

Все пак, когато появата на херпес е хронична (т.е. появяват се често) се предприема противовирусно лечение. В България най-често (а и най-широко разпространени в аптекарската мрежа) използвани са лекарствени средства за лечение на херпес Acyclovir, Famciclovir, Valtrex и др.

НЕ е лоша идея да закупите и хомеопатични лекарства, които са безвредни за организма и спомагат не само за лечение на херпес, но и за повишаване на имунната система, като по-този начин ще намалите честотата на поява на херпес.

Херпес

 

403
com_content.article
(4 гласа, оценка 4.25 от 5)
Херпес лечение4.25 от 5 от общо 4 гласували.