You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Тестове за алергия

test za alergiqПочти всеки четвърти българин има алергия. Това е тревожен факт, още по тревожно е обаче, че около 50% от страдащите от алергии хора са на възраст до 25 години, което показва, че проблем с алергиите в бъдеще ще се задълбочава. Единствено хората имащи алергии разбират неудобството от този проблем. Около 25% от хората с алергии в България ги имат целогодишно, останалите 75% обикновено проявяват сезони алергични реакции като най-критични са пролетта и есента.

Какво е алергия

Много от хората разбират, че имат алергия поради локални обриви или подутини, но защо се получава алергична реакция. В същност отговорник за поява на алергия е нашата имунна система и по точно смущения в нейната хиперсензитивност. Веществата към които хората са алергични се наричат алергени, обикновено това са безвредни вещества за повечето хора. Обикновено когато имаме алергия тя се проявява за кратко време час или ден, но има алергии, които имат по-тежко въздействие върху хората и тяхната проява обикновено се запазва около месец.

Тест за алергия

Обикновено тест за алергия се прави зимата, защото тогава броя на алергените е по-малък. Добре е преди този тест да не са се употребявали хапчета против алергия поне 30 дена. Обикновено теста за алергия включва 10 вещества от най-силно разпространите алергени. Самия тест представлява малко повърхностни надрасквания върху кожата и поливането на тези драскотини с всеки отделен алерген като се изчаква около 10 минути, за да се провери отговора на имунната система. Този тест за алергия е широко прилаган в България, но резултатите, които дава са много неточни и дава ориентир само към какво има алергия пациента, но не дава отговор кой е точния причинител.

Тест за алергия чрез провокация

Този вид тест за алергия е значително по-малко използван в България, обикновено при по-тежки алергии и обикновено тогава, когато кожния тест не даде резултат за наличието на алергия. По време на диагностиката на така наречената провокация: алерген под формата на спрей се закача в носа. Тези изследвания се извършват единствено и само в болница.

Кръвен тест за алергии

Вземането на кръвни проби е най-сигурният начин да се установи наличието на алергия. Показателя, който се следи при изследването на кръвните проби е нивото на имуноглобулините. Обикновено броят им е малак, но по време на алергична реакция рязко се увеличава.

Тестове за алергия

 

404
com_content.article
(3 гласа, оценка 5.00 от 5)
Тестове за алергия5.00 от 5 от общо 3 гласували.