You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Напукани устни през зимата

napukani ustniУстните представляват мускули, чието латинското наименование е labia oris. В еволюцията те са изиграли важна роля, първоначално устните са били входът към храносмилателната система и са определяли навлизането на храната с напредването на еволюцията при човека те придобиват много важна роля в изразяването на емоции, устните участват в оформянето на устната реч и не на последно място, чрез устните предаваме една от най-красивите емоции на човек, а именно любовта. Поради тази причина не бива да допускаме нашите устни да бъдат сухи и напукани.

Симптоми на напукани устни


В устните е съсредоточено голямо количество нервни окончания и кръвоносни съдове, което ги прави изключително чувствителни не само на допир, но и на въздействие от околната среда. Един допълнителен фактор прави устните ни много чувствителни и податливи на напукване, това е че в кожата на устните няма мастни жлези, те реагират особено често на неблагоприятните климатични условия с изсъхване, напукване и болка.

Когато говорим за напукани устни може би много от вас ще разпознаят симптомите: Изсъхване на устните, придобиване на неравности, излющване на горния слой, образуване на люспи, а понякога при напукване на устни се наблюдава и промяна на цвета на устните на местата къде са се напукали.

Напукани устни при хората се наблюдава най-вече през зимния сезон, но напукани устни може да се появят и през лятото, когато на вънка е много горещо.

Защо се напукват устните

Причината за появата на напукани устни е навика на хората да облизват често устните си. Това е спонтанна реакция целяща да овлажни изсъхналите от студа устни. Но това е лош навик, тъй като по този начин ние правим много подходяща средата на нашите устни за развитието на различни гъбички и развитието на хейлит. Освен това честото облизване и оставане на вода върху устните през студените дни води до механично нарушаване на целостта на повърхността на устната и тя се напуква, а това от своя страна я прави уязвима на бактерии.

Друга причина за поява на напукани устни това е повишаването на температурата. При нея водното съдържание в устните намаля, те стоят като изгорели, а след 2-3 дена се напукват.

Лечение на напукани устни

Ако през зимата често ви се напукват устните, това най-често се дължи на облизването, за да се справите с този проблем е необходимо да промените навиците. Ако искате устните ви да са влажни, много по-добре е да използвате балсам за устни. Той не само ще овлажни устните ви, но обикновено съдържат против гъбични и бактериални препарати, който ще предпазят устните от напукване и кървене.

Напукани устни

 

405
com_content.article
(1 глас, оценка 3.00 от 5)
Напукани устни през зимата3.00 от 5 от общо 1 гласували.