You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Исландски лишей

islandski lisheiИсландски лишей или по познат сред професионалните билкари и бутаници с латинското си име Cetraria islandica. Този лишей намира широко приложение в народната медицина. Причината за слабото му познаване от обикновените хора е това, че този лишеи може да се събера само от по-високите планини у нас. Обикновено се среща из гори или скалисти области.


За медицински цели и лечение на различни болести се използва талуса. Едно много важно правило е събирането на това растение да става в сухо време.

 

Исландски лишей химичен състав

Когато народните лечители говорят за този лишей задължително на първо място споменават за високото съдържание на полизахариди, което е между 50-60%. Полизахаридите в исландския лишей са представени преди всичко от лихнин и изолихенин. Разликата се състои в това че лихнина е разтворим в гореща вода, а втория е разтворим в студена. Високото  съдържание на полизахариди прави исландския лишей една от най-добрите слузни дроги. Друго вещество, което се съдържа в исландския лишей е и фураропротоцетраровата киселина, която придава и горчиви вкус на дрогата. В състава на дрогата влиза и усниновата киселина, която има антибиотично действие.

От хранителните вещества освен полизахариди се съдържат и витамини от групата на витамин Б (Б1, Б2, Б6 и Б12), провитамин А, минерали, восък и др.

Исландски лишей приложение

В народната медицина исландският лишеи се прилага за успокояване на различни видове кашлици, катаракта на горните дихателни пътища, коклюш, туберкулозна кашлица и пр. Основното действие на исландския лишей е отхрачващо и повишава апетита.

Исландски лишей

410
com_content.article
(3 гласа, оценка 4.33 от 5)
Исландски лишей 4.33 от 5 от общо 3 гласували.