You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Люти чушки за здрав имунитет

люти чушкиПрез зимата се нуждаем от много витамини и силен имунитет. Един от лесните начини да го придобием е да похапваме люти чушки. Лютите чушки съдържат субстанцията капсацин, която им придава пикантен вкус с леко интензивна лютивина. Капсацинът е мощен инхибитор на субстанция Р, невропептид, свързан с редица възпалителни процеси в организма. Колкото са по люти чушките , толкова повече капсацин съдържат.

Яркочервеният цвят на лютите чушки е сигнал за високо съдържание на бета-каротин /провитамин А/. Две чаени лъжици червени люти чушки осигуряват около 6% от дневната нужда на организма от витамин С и повече от 10% от витамин А. Витамин А е изключително важен за лигавичните мембрани на белия дроб, стомашно-чревния тракт и пикочните пътища и защитава организма срещу навлизащи патогени.

 

НАТУРАЛНО БОЛКОУСПОКОЯВАЩО – Капсацинът е ефективно средство за облекчаване на остеопорозни болки. Освен това, редица изследвания сочат, че капсацинът притежава облекчаващо действие при болки, предизвикани от диабетна невропатия и псориазис.

 

ПОЛЗА ЗА СЪРДЕЧНО-СЪДОВАТА СИСТЕМА – Червените люти чушки понижават холестерола и триглецеридните нива в кръвта и повишават способността на организма да разтваря фибрина /субстанция, която е неразделна част от образуването на съсиреци/. Доказано е ,че народите, консумиращи люти чушки, като цяло страдат по-малко от сърдечен удар и белодробна емболия.

 

ОЧИСТВАЩО ДЕЙСТВИЕ – Капсацинът не само намалява болката, но и лютивият му вкус стимулира секрецията, която помага за очистването на запушения нос и белия дроб.

 

ПРЕДПАЗВА ОТ СТОМАШНИ ЯЗВИ – Лютите чушки имат ‘’лоша’’ и погрешна репутация за образуването на стомашните язви. Не само, че не предизвикват образуването им, но могат да помогнат да се предпазите от тях чрез убиването на бактерии, навлезли в организма, като стимулира клетките на стомашната лигавица да секретират предпазни буферни сокове.

 

ПОНИЖЕН РИСК ОТ ДИАБЕТ ТИП 2 – Консумацията на люти чушки може да помогне да намалите риска хиперинсулимия /високи нива на инсулин, в кръвта/ - смущение свързано с диабет тип 2. Необходимото съдържание на инсулин за понижаване на кръвната захар след хранене се намаля, ако менюто съдържа люти чушки.

Люти чушки

418
com_content.article
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Люти чушки за здрав имунитет0 от 5 от общо 0 гласували.