You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Грип как да се предпазим

грипПрез студените месеци обикновено около януари, февруари риска от грипни епидемии в България се повишава значително. Допълнителна опасност е навлизането на нови непознати за нашите ширини грипни вируси и техните щамове. Грипните вируси сами по-себе си не са опасни – те се размножават в клетките и ги напускат, обикновено без да унищожат клетките (така е при стандартния грипен вирус).

 

Защо грипът е опасен

Обикновено прекарването на вирусно инфекциозно заболяване крие голям брой опасности. Най-вече след като самия грипен вирус напусни организма, защото нашето тяло е отслабено, имунната ни система е разбира и ние сме прекрасна мишена на бактерии и други видове много по-опасни вируси.

Грип как да го разпознаем

Обикновено зимния грип започва като обикновена настинка и в начален стадии трудно може да го диференцирате. Повечето Българи предпочитат да прилагат самолечение при настинки, но когато имат грип това е голяма грешка. Поради тази причина ви препоръчваме поне през месеците с опасност от грип да посетите лекаря си вместо да разчитате на народната медицина. След първите симптоми се появява замаяност, умора, последвани от диария или повръщане, които довеждат до обезводняване на организма това обикновено е етапа в който Вие трябва да постъпите в болница. Други симптоми на грип това са болките в мускулите и ставите, подути очи и разбира се температура, която е знак, че организма ви се бори с грипната вирусната инфекция.

Как да се предпазим от грип

Вируса на грип се разпространява по въздушно капков път т.е. разнася се чрез въздуха, което го прави силно инфекциозен. Лесно само за няколко грипът дни може да прерасни в епидемия в национален характер. Поради тази причина е добре да се спазват няколко много прости правила, които ще повишат сигурността ни, че няма да се заразим с грип.

Ваксина срещу грип

Това е може би един от най-сигурния начин до този момент да се предпазим от грип. Поставянето на ваксина обикновено става в края на есента и ни пази от грип през цялата зима. Поставянето на ваксина трябва да става само на здрав човек, без хрема, кашлица или други симптоми. Обикновено е добре да се купуват по-скъпи ваксини за грип, защото те са по-добре пречистени и не съдържат тежки метали.

Избягване на тълпите

Обикновено, когато в страната има грипна епидемия е добре да се стараете да избягвате претъпканите места като градски транспорт, ресторанти, кафета и др. На местата, където се струпват много хора вероятността някой да е болен е висока, а като се има предвид че вируса на грип се предава по въздушен път ако има само един болен в автобуса той може да зарази всички останали. Сами разбирате, колко силно инфекциозно е това заболяване.

Спасение от грип с медицинската маска

Носенето на медицинска маска за лице определено не е последен писък в модата, но определено значително ще повиши вероятността да се предпазите от грип. Тези маски филтрират погълнатия от вас въздух и го пречистват. Ако в дома ви има болен човек силно ви препоръчваме да носите подобна маска. През последните години може би сте забелязали, че редица хора носят подобни маски дори в градския транспорт. Причината за това е ясна – маските помагат, а и са евтини по 10 ст. бройката.

Предпазване от грип с други методи

Може би се сещате за всичките препоръки да си миете ръцете, да спазвате висока лична хигиена. Тези съвети се отнасят не толкова, за да се предпазите от вируса на грип, а по-скоро от последващото време, когато вируса вече е напуснал нашето тяло, защото останалите микроорганизми намиращи се по-ръцете могат да доведат до усложнения.

Поемането на голямо количество течности също е силно препоръчително по този начин ще намалите опасността от обезводняване и ще прекарате по-леко вирусното заболяване.

Преди всичко нашия съвет е при най-леки симптоми на грип или настинка потърсете помощта на вашия личен лекар, който ще може да назначи най-точното и правилно лечение!

 

ГРИП

426
com_content.article
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Грип как да се предпазим0 от 5 от общо 0 гласували.