You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Първи зъб на бебе

bebe zybiМного от опитните майки, които вече са изживели този труден както за родителите така и за бебета период си спомнят с умиление за първите зъбки при тяхното първо бебе. Ако обаче вие сте млада майка или татко е добре да се запознаете с това какво ви очаква, когато започнат да никнат първите зъбки на вашето дете.

 

Кога никнат първите зъби

Първите зъбки на бебетата обикновено се появяват около 7 месец. Но появата на зъбите е генетически свързан процес. В литературата са описани случаи на бебета, които първите зъби се появяват рано още в 3 месец, а при други деца едва в 12 месец.

Как изглеждат първите бебешки зъбки
Появата на първите зъбки обикновено лесно се разпознава от опитните майки, но младите се притесняват. Преди още да е видим бебешкия зъб, бебето започва да реве, отделя повече слюнка и плаче. Не рядко през този период може температурата не детето да се повиши. След около седмица първите остри бели връхчета на първото зъбче е вече видимо.

Въпреки, че процеса на растеж на първите зъби е невинен и абсолютно естествен, този период е много важен за детето.

Опасности при първия зъб на бебе

Както казахме този процес е естествен и родителите няма за какво да се притесняват (зная как звуча и че родителите винаги ще се притесняват за децата си). НО има и опасности по време на този период. Възможно е лигавицата на кожата да се раздразни силно, често срещано е и различни алергични реакции. Освен това засиленото желание за гризане (с цел чесане на мястото където расте зъбчето) при децата води и до повишаване риска от навлизането на бактерии, вируси и различни микози в организма на бебето.

Ето какво може да направите за да помогнете но вашето слънце да премине по-лесно през този период:

Облекчете венците на бебето
През този период венците на бебето са много чувствителни, за да облекчите сърбежа може да използвате един много прост трик. С добре измит пръст разтривайте венците на бебето, за по-голяма хигиена може да използвате и марля увита около пръста.

Подмених обикновените дъвкалки с такива, имащи охлаждащ ефект. Като добре е да не забравяте, че е нужно да ги подменяте с броя на зъбките.

Пръстите на детето са чувствителни, както знаете малките деца обичат да лапат пръстите си, през този период това важи по две. Добре е да миете с хладка водичка ръцете на детето след това с затоплена кърпа да ги подсушавате добре.

Последния съвет към вас млади майки е през периода в който растат бебешките зъби да сменяте по-често калъфките на завивките защото те са почти винаги мокри.

Бебе зъби

 

431
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Първи зъб на бебе5.00 от 5 от общо 1 гласували.