You are here::
<
 
 
 
 
 
 

От какво зависи пола на детето

mom4eМного от младите хора изказват шеговито желанието си да имат момиченце или момченце. В народо-психологията върлуват различни митове за гадаене какво ще бъде първото дете. Един от най-широко използваните е този, че ако мъжът е бройкал много жени на младини, Бог ще го дари с дъщеря. Истината е обаче, че никой не може да предскаже с точно 100% какво ще бъде детето.

 

От какво зависи пола

При човека детерминиране на пола се осъществява на два етапа. Първия е в момента на оплождане втория е в момента на половото съзряване и ориентиране в сексуалните взаимоотношения. Първото определяне на пола може да бъде наречено биологично, а второто психологично.

Биологичното детерминиране (определяне) на пола зависи от половите клетки и най-вече от сперматозоидите. Яйцеклетките от научна гледна точка са пасивни те съдържат  хаплоиден хромозомен набор 23n и носят само една хромозома Х.  Сперматозоидите имат един по-сложен цикъл на образуване. В края на периода на сперматогенезата (така се нарича периода на образуването и зреенето на сперматозоидите) се формират 2 типа сперматозоиди Х и Y-сперматозоиди. Те имат определяща роля в това дали бъдещето бебе ще бъде момиче или момче.

Жените съдържат две XX-хромозоми, а мъжете съдържат XY-хромозоми. Следователно, ако сперматозоид с хромозома Y стигне първи до яйцеклетката ще се формира мъжка зигота, която след 9 месеца ще доведе до раждането на момче, а ако сперматозоидът е Х то след девет месеца ще се появи момиченце на белия свят.

Може ли със сигурност да се забременее с момиче или момче

Колкото и учудващо да ви изглежда това абсолютно е възможно да се зачене момиченце ако желаете или момченце. Но начина не е достъпен за всеки. Определянето на конкретен пол става с инвитро оплождане. При него се взема сперматозоиди от мъжа и се подлагат на редица операции като филтруване на центрофуга, за да може да се отделят Х-сперматозоидите от Y-сперматозоидите, след като вече се отделени остава само да се реши дали искате момиченце или момченце вземат се най-подвижните сперматозоиди и се опложда яйцеклетката.

Всички останали методи за раждане на момиче или момиче са измислени и няма научни доказателства, че те помагат!

437
com_content.article
(4 гласа, оценка 4.75 от 5)
От какво зависи пола на детето4.75 от 5 от общо 4 гласували.