You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Чай от жълт кантарион

жълт кантарионЖълт кантарион е една много известна билка сред българското общество и тя намира своето място сред домашните билки на повечето домакинства. Любителите на билки знаят, че жълт кантарион се събира в края на юни месец и се суши, ако сте нямали достатъчно време за да си съберете сами кантарион може да го закупите от всяка една аптека или дрогерия.

Жълт кантарион като билка

Жълтия кантарион има множество лечебни свойства. Преди всичко спомага за бързото регенериране на рани и действа успокояващо. Основно действащо вещество на билката жълт кантарион е хиперицин. Широко прилаган е при язви, гастрит и различни заболявания на дванайсетопръстника. Билката се прилага под формата на компреси - при външни рани или като чай от жълт кантарион.

Чай от жълт кантарион

Трябва много да внимавате при използването на жълт кантарион особено под формата на чай, защото ако не спазвате точната дозировка и време на приготвяне чая може да има нежелан страничен ефект.

За да приготвите чай от жълт кантарион имате нужда от една супена лъжица кантарион, който се запарва в гореща вода за не повече от 15-20 мин, след което чая се прецежда и се пие горе.

Ползи от чай с жълт кантарион

Чая от жълт кантарион действа успокояващо и е редовната му употреба успешно се бори с мигрена и главоболие причинени от стрес или напрегнато ежедневие, но това не е единственото приложение на жълтия кантарион. Чай от жълт кантарион се препоръчва и от лекарите при начални форми на язва и гастрит. Консумацията на чай от тази билка може да повлияе добре на организма и да стимулира заздравяването на раните по храносмилателният тракт.

Чай от жълт кантарион

 

444
com_content.article
(20 гласа, оценка 4.00 от 5)
Чай от жълт кантарион4.00 от 5 от общо 20 гласували.