You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Захарен диабет тип 1

diabetДиагнозата диабет плаши повечето хора, но какво трябва да знаем за заболяването диабет. Преди всичко е добре да знаете, че има три типа диабет - тип 1, тип 2 и Гестационен диабет (последния вид диабет се проявява само по време на бременност). Обект на настоящата статия ще бъде диабет от тип 1.

Захарния диабет представлява нарушаване на способността на клетките да обменят правилно вещества като най-осезаемо нарушаване на тази функция се наблюдава на глюкозата (вид захар) от където идва и наименованието захарен диабет. Обикновено глюкозата не може да се усвои в организма и нивото на захар в кръвта се повишава над определени допустими норми. Това е и един от показателите, който лекарите проверяват при опасения за диабет. В световния ден за борба за диабета обикновено в големите градове има мобилни пунктове за доброволно изследване на нивото на кръвната захар. Препоръчваме ги ако ги забележите да се изследвате винаги!

Причина за диабет

Причините за появата на заболяването може да се поделят на две основни групи. В двете групи начина на протичане на заболяването.

Захарен диабет от тип 1

Друго име с което е известно това заболяване е инсулинозависим диабет или инсулинозависим захарен диабет. При този вид диабет виновник е панкреаса, който не произвежда от хормона инсулин. Една от основните причини за разрушаване на бета-клетките на панкреаса е произведени антитела от собствения организъм. Причината за това е увредени (разрушени) бета-клетки. Без инсулин захарта не може да премине през клетъчната мембрана и остава в кръвта където количеството и се повишава. За запазването на живота е необходимо ежедневното инжектиране на инсулин с навлизането на инсулина в организма клетките възстановяват пропускливостта спрямо захарта.

Захарен диабет тип 1 кого засяга

Предимно захарния диабет засяга лица в юношеска възраст, но има вероятност този вид диабет да се появи и в напреднала възраст. Предполага се, че има наследствена предразположеност, но честотата на проява в потомството е много ниска.

Установяването на диабет може да стане само чрез изследване на кръвта. Кръвните проби са достатъчно доказателство за наличието на захар и наличието на диабет. При съмнения за диабет или повече информация по този проблем може да се обърнете към личния ви лекар!

Диабет от тип 1

 

454
com_content.article
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Захарен диабет тип 10 от 5 от общо 0 гласували.