You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Комари защитете се от тях

komariПрез пролетните месеци един от най-големите ужаси на хората в нашите ширини, това са комарите. През последните няколко години борбата с тези насекоми изостава, което от своя страна води до бум в размножаването на комарите. Особено сериозен е проблема в районите на с водни басейни, които са нужни за да могат комарите да се размножават.

Комари и болести

Повечето насекоми по нашите ширини не могат да пренасят значителни заболявания и имунната ни система лесно се справя с тях. Главни проблеми, които се срещат при „ухапване” от комар това са локални зачервявания и подувания, локални реакции на алергия и в редки случай висока температура. Последното може да настъпи в резултат на многобройни „ ухапвания ”  от комари.

Проблема с комарите е най-вече при малките деца. „Ухапването” от комари причинява силно дразнения на кожата, подувания и сърбеж. Децата разчесват местата на ухапването и го превръщат в рана. Бебета от своя страна изпитват болка в резултат на което непрекъснато плачат, а това води до безсъние при родителите.

Защита от комари

За да се преборите с проблема КОМАРИ е нужно да вземете няколко превантивни мерки. В домашни условия най-добре е да поставите мрежи за комари или наричани в някои райони „комарници”. Обикновено те струват до няколко левчета и спестяват редица главоболя. Освен от комари, мрежите предпазват и от навлизане на други насекоми и пеперуди. В същото време, не е нужно прозореца да бъде затворен, за да не влизат комари, а може спокойно стаята да се проветрябва.

До голяма степен защитата на къщата от комари е лесна. Значително по-трудно е да се защитим от комари в открити пространства като градини, паркове, алеи дори когато сме седнали на кафе.

Репелент срещу комари

Един от най-сигурните начини да се справите с комарите това е да си закупите репелент, който да държи насекомите на страна от вас. Репелентите освен срещу комари, помагат и срещу кърлежи и конски мухи т.е. имат действие 3 в 1. Репелента се нанася директно върху кожата, освен ако друго не е упоменато на опаковката.

За справянето с комарите по време на семейни питници е добре да използвате свещи против комари. Те обикновено са спирално завити, но може да имат и други форми. Запалена подобна свещ държи всички комари на разстояние от около 10 м. и по този начин цялото ваше семейство ще е защитено от набези на комари. Единствения недостатък е продължителността на тези свещи, те изгарят за около 1.30ч., което налага да се запасите с няколко броя. Освен това децата е нужно да бъдат в периметъра на действие, защото след него те лесно отново могат да станат жертва на комарите.

Комари

 

487
com_content.article
(9 гласа, оценка 4.22 от 5)
Комари защитете се от тях4.22 от 5 от общо 9 гласували.