You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Алопеция ареата - симптоми и лечение

alopeciq kosopadАлопеция ареата е заболяване от което страдат, както мъже така и жени. Медицинския термин, който се среща в професионалната медицинска литература за това заболяване е Alopecia areata. Повечето учебници по медицина определят този вид алопеция като автоимунно заболяване.

Най-характерната черта на тези заболявания е че имунната система стремейки си да защити организма напада определени части или на тялото или органи в резултат на което протичат различни смущения в човешкия организъм. Някои от автоимунните заболявания водят до смърт.  В случая с Алопеция ареата имунната система на човек напада космените фоликули. От Алопеция ареата могат да бъдат засегнати както косата така и различни окосмени части на тялото.

В масово разпространените случаи при Алопеция ареата се появяват няколко огнища около, които косата напълно опадва. Тези огнища са с големина на монета и представляват сериозен козметичен проблем особено при жените. В частни случай Алопеция ареата може да доведе до пълна загуба на окосмяването и трайна плешивост.

Алопеция ареата - причина за поява

Все още не е известна точната причина за възникването на това заболяване у някои хора. Учените предполагат, че това заболяване се предава генетично от родителите на техните деца, но при родителите не е задължително алопецията да е била рецесивна т.е. тя е стояла скрита. Учените смятат, че е налице отключващ фактор за развитието и бума на Алопеция ареата. Най-честите заподозрени това са стресът, вирусни или бактериални също така не е изключено отключващ фактор на алопецията да бъде фактор от околната среда - химичен или физичен.

Расте ли косата при Алопеция ареата

Много от страдащите от това заболяване се притесняват дали косата ще поникне отново. Отговора на този въпрос е много труден. Лекарите споделят мнението, че има голям шанс косата да порасне, но при алопеция винаги има шанс отново да опада. Скоростта на растеж на косата също е много индивидуална. При някои хора страдащи от т.нар. гнездови косопад пораства веднага след опадването при други е необходим по-дълъг срок, а в някои случай дори години, за да започне косата отново да расте. Шанс да порасте отново коса имат дори хора, които са изгубили напълно космите си в резултат на Алопеция ареата.

Имайте в предвид, че косата при някои от страдащите от Алопеция ареата може да започне да расте без пигментация т.е. бяла, но в течение на времето тя отново придобива естественият цвят.

Лечение на Алопеция ареата

Въпреки, че се намираме в 21в. все още не съществува лекарство, което може да излекува Алопеция ареата. Няма одобрени лекарствени средства, няма и конкретна методика за лечение. Хората с Алопеция ареата могат да вземат превантивни мерки и след опадване на косата да предприемат мерки за по-бързото и израстване.

Едно от най-добрите средства с което се постига ефект на намаляване на честота и силата на проява на Алопеция ареата това с кортикостероидите. Тези хормони са широко използвани в борбата с автоимунното заболяване защото наличието им в организма води до потискане на имунната система. Има различни методи за прилагане на кортикостероидите за лечение на алопеция ареата, но най-добре е да се консултирате с вашия лекар.

Алопеция ареата

489
com_content.article
(18 гласа, оценка 3.94 от 5)
Алопеция ареата - симптоми и лечение3.94 от 5 от общо 18 гласували.