You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Причина за алергия

laergiqКакто пише в учебниците по медицина алергия - това е изострена реакция на нашия организъм или по-скоро на имунната ни система спрямо чужд за тялото ни агент. Обикновено алергиите се появяват в абсолютно безобидни ситуации. Имунната система на по-чувствителните хора разпознава агентите като неприятели в резултат на което последва и имунен отговор. Тези чужди агенти, които са причина за появата на алергия се наричат алергени. Най-често срещаните такива алергени са полена, домашния прах, прашец от цветове, някои храни също могат да бъдат причина за поява на алергия.

Когато въпросните алергени навлязат в организма на човек, те карат имунната му система да се активизира с цел а неутрализира неговото действие. Ако човек реагира на даден алерген, който е безопасен за всички останали или по-голяма част от хората то това значи, че този човек има алергия т.е. той проявява алергия към определения алерген.

Как мога да разбера от какво съм алергичен ?
Точния причинител на алергията е трудно да бъде определен без помощта на специалист. Основното което може да направите е да предположите от какво ви се появява алегорията. Това става след наблюдение. Да речем, че след обяд ви се появи алергичен обрив. тогава може да засечете какво сте яли и ако има някоя храна различна от обичайното ви меню, най-вероятно това ще да бъде алергена.
По-точно установяване на причинителя на алергии става чрез специален тест за алергии. Обикновено самия тест за алергии се състой в направата на няколко кожни драскотини (обикновено с върха на игла) и от спринцовка се впръскват върху всяка драскотина различен алерген. Алергените са най-често срещаните причинители на алергии. След това се наблюдава на коя от драскотината ще се прояви алергична реакция. На тези драскотини на които се получи зачервяване или подуване значи те са били посипани с алерген.

Алергия

48
com_content.article
(5 гласа, оценка 3.00 от 5)
Причина за алергия3.00 от 5 от общо 5 гласували.