You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Внимание! Кърлежи

кърлежиЕдна от най-голямата опасност, която се крие из полянките и градинките за отдих в градовете през пролетта и лятото това са кърлежите. Активността на кърлежите е различна през отделените месеци. Активния им сезон обхваща периода от средата на април до средата на октомври. До голяма степен активността на кърлежите зависи от температурата и влажността. Най-висока концентрация на кърлежи има през месец май, през следващите летни месеци популациите им намаляват, а през октомври почти изчезват.

През тази година първите сигнали за деца ухапани от кърлежи не закъсняха. Първия случай за който беше съобщен дете на 12 години с 2 кърлежа още през месец април отчитат от СРЗИ (Столичната регионална здравна инспекция). От СРЗИ предупреждават, че най-голяма опасност от ухапвания от кърлежи в момента в София има в парковете Борисова градина, Южен, Западен и Северен парк.

Кърлежите носят опасности

От дълги години се говори за опасността при ухапване от кърлежи. Причината за това е че те принасят редица микроорганизми, които могат да причинният тежки инфекциозни заболявания при хората, а в отделни случай дори и смърт или тежки поражения върху функционирането на черния дроб или други жизнено важно органи.

Кърлежи и заболявания

Както вече споменахме кърлежите са приносители на много зарази. По природа те са екто паразити и като такива през живота си те преминават през различни гостоприемници. В градски условия най-често срещаните гостоприемници на кърлежи са: бездомни и домашни кучета, котки, катерици, не рядко и птици. При всеки гостоприемник има риск микроорганизми от гръбначното животно да попаднат в организма на кърлежа и остават виролетни за продължителен период от време ето и списък със заболяванията, с които човек може да се зарази, ако е ухапан от кърлежи:

Ку треска;
Кримска хеморагична треска; 
Лаймска борелиоза; 
Кърлежов енцефалит;  
Туларемия;
Марсилска треска;

Това са само част от болестите, които може да бъдат пренесени от кърлежи.

Кърлежи пазете се от тях

Разбира се няма как да ограничим достъпа на децата или нашия до градските паркове. През месец май, когато честата на срещане на кърлежи е най-голяма може преди излизане на да нанасяте върху откритите части от тялото репеленти с продължителна активност добре е ако имат активност от и над 4 часа.

Ако имате куче, след като приключи разходката му огледайте го добре за кърлежи. Инвестирайте във вашето здраве като му вземете каишка  не само против бълхи, но и такава която го предпазва от кърлежи. На пазара има различни препарати, които се поставят в областта на тила на кучето и действат срещу голямо количество насекоми включително и кърлежи.

Ако излизате из планината и други диви места, облечете се добре загърнете кръста, обувките ви трябва да са високи, а панталоните да се наврат хубаво в тях. След разходка в планината изтупайте добре дрехите навънка преди да ги внесете, помолете ваш близък човек да огледа тялото ви.

При ухапване от кърлежи потърсете специализирана помощта, ако можете да ги вадите сами направете го но запазете кърлежа в бурканче. Наблюдавайте състоянието си 3-4 дена, ако започнете да вдигате температура да се чувствате отпаднали потърсете консултация непременно с лекар. Кърлежа може да се наложи да бъде изследван, това е най-бързи начин да се справите със заболяване причинено от кърлежи.

Кърлежи

 

494
com_content.article
(18 гласа, оценка 4.61 от 5)
Внимание! Кърлежи4.61 от 5 от общо 18 гласували.