You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Хламидия - симптоми и лечение

hlamidiqЕдна от най-често срещаните полово придавани болести както сред мъжете така и сред жените е хламидия. Хламидия е инфекциозно заболяване причинено от паразит наричан Chlamydia trachomatis (Хламидия трахоматис). При хламидия се засягат предимно половите органи при жените и мъжете, в по-редки случаи това инфекциозно заболяване може да засегне и други органи на човек като - белите дробове, черния дроб, ставите или очите. Първите симптоми на хламидия се появяват обикновено между 7-14 ден след полов акт с човек носител на хламидия трахоматис.

Хламидия при жените

Още в началото е добре да разясним това, че хламидия се поделя на два вида горена и долна хламидиоза.

Горна Хламидиоза
При тази разновидност на хламидия се засягат маточните тръби и маточното тяло. Симптоми в началния стадии не се забелязва, налице е скрито развитие на болестта, все пак е възможно да се появи болка ниско долу в корема, обилен месечен цикъл или кървене извън тях. Хламидия трахоматис сериозно уврежда маточните тръби, намалява тяхната подвижност и води до образуването на сраствания , като в крайна сметка предизвиква тежък стерилитет. Това е една от водещите причини за стерилитет при младите жени!

Долна Хламидоза
При тази разновидност на хламидия се засягат маточната шийка и уретата. При тази разновидност на хламидия типичен симптом е слабото течение, без парене, смъдене при уриниране. При над 80% от жените не са налице оплаквания.

Хламидия при мъжете

При мъжете заболяването протича почти без оплаквания. Засяга се предимно уретера. При около 40% от мъжете се появява оплакване най-често за слабо изтичане на белезникав секрет от пениса, като това се случва предимно сутрин. При около 10% от заразените с хламидия мъже се оплакват от леко парене в областта на главичката. Възможно е мъжете носители на хламидия да не разберат, че са носители!

Изследвания за хламидия

Установяването на наличие на инфекция с хламидия е трудно. Защото Хламидия трахоматис заема средно положение на границата на вирусите и бактериите и за развитието си се нждае от живи клетки, изкарана в извънклетъчна среда много бързо губят жизнено способност и установяването на хламидия е много трудно.

Диагностицирането на заболяването става с помощта на лекът, който задава насочващи въпроси на пациента. Обикновено се обясняват за симптомите и почти винаги се назначават изследвания за хламидия.

За установяване на хламидия се използват имунофлуоресцентно изследване. Това са изследвания при които се взема кръв, която се изследва за наличие на паразити. Резултатите са готови за едно денонощие.


Лечение на хламидия

Лечението на това инфекциозно заболяване не много сложно, задължително на лечение се подлагат и двамата сексуални партньора. Използват се антибиотици към които е чувствителна Хламидия трахоматис. Лекуващия лекар обикновено назначава най-подходящия антибиотик и за двамата и определя дозата.

Имайте предвид, че лечението на хламидия е трудно и дълго.

Хламидия

 

500
com_content.article
(8 гласа, оценка 4.50 от 5)
Хламидия - симптоми и лечение4.50 от 5 от общо 8 гласували.