You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Щитовидна жлеза - полезно четиво

щитовидна жлезаЩитовидната жлеза е една от основните и много важните жлези за правилното функциониране на цялостният човешки организъм. Тази жлеза отговаря за растежа и метаболитните процеси. Проблеми с тази железа се свързват с нейната хипер или хипофункция. Увреждането на щитовидната жлеза може да бъде ясно видимо, то обикновено води до уголемяването на нейните размери. Когато уголемяването е ясно видимо говорим за заболяването гуша.

Лекарите споделят, че голяма част от заболяващият на щитовидната жлеза са генетично заложни и се наблюдава фамилна обремененост. Една част от заболяванията на щитовидната жлеза, които се предават по наследствена линия са тиреоидит на Хашимото и болест на Грейв.

Щитовидна жлеза и хормоните
Тази жлеза спада към ендокринните жлези. Хормоните, които се образват в нея се изливат посредством каналчета в кръвоносната система и с нейна помощта циркулират из цялото тяло.

Тиреоидните хормони на щитовидната жлеза

Този хормон се отделя от щитовидната жлеза и има важна роля в редица процеси. Тиреоидните хормони регулират обмяната на веществата, заемат важно място в растежа на организма при подрастващите, тиреоидните хормони контролират разхода на енергия от организма, топлинния обмен и други жизнено важни функции в организма. Без значение дали промяната ще е до по-голямо или по-малко количество отделен хормон от щитовидната жлеза ефекта винаги е отрицателен. В резултат на нарушението синтезиране на този тиреоиден хормон се наблюдават цялостни изменения във функциите на всички вътрешни органи и влошаване на здравословното състояние.

Симптоми при нарушена функция на щитовидната жлеза

Възможните симптоми при нарушена функция на щитовидната жлеза са в толкова широки граници, че е възможно първоначално те да не бъдат правилно диагностицирани от лекаря. Симптомите могат да бъдат от усещане за постоянна умора, мудност, наддаване на тегло и точно обратното, раздразнителност, отслабване, ускорен метаболизъм, нарушена реч, суха кожа и много други.

Щитовидна железа и честота на болестта

Смята се, че заболяванията на щитовидната жлеза са едни от най-често срещаните заболявания на ендокринната система на човека. Честотата на срещане на вредена функция на жлезата е около един на двайсет души. Друг интересен факт около заболяванията на щитовидната жлеза е това, че от тях страдат по-често жените и по-рядко мъжете.

Щитовидна жлеза и нейното здраве

От особено голямо значение за правилното функциониране на щитовидната жлеза е ежедневното приемане на минерала йод. Причината за нуждата от йод се крие в това, че двата тироидни хормона на жлезата трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4) съдържат в своята структура атоми на йода. За нормалното функциониране на щитовидната жлеза ежедневно човек се нуждае от около 150 микрограма йод.

Човек набавя нужното му количество йод с храната. В България има програма за допълнително йодиране на солта, което да предпази хората от заболявания на щитовидната жлеза. Богати на йод са и морските дарове. Както недостига така и големите количества на йод са вредни за щитовидната жлеза!

Продължителният недостиг на йод в организма води до заболяването гуша.  Много хора се чудят: Защо се уголемява жлезата при дефицит на йод? Главния отговорник за това е друга ендокринна жлеза - ХИПОФИЗАТА (тя се приема контрольор и командир на останалите жлези) тя усеща ниските нива на тиреоидните хормони в резултат на ниското съдържание на йод, в резултат на това хипофизата отделя хормони, който да стимулират дейността на щитовидната жлеза. Това засилване на функциите на щитовидната жлеза води до увеличаване на нейните размери. Колкото повече хипофизата „нарежда” да се увеличи отделянето на хормони от щитовидната, толкова повече тя се уголемява. Подобен ефект се наблюдава при заболяванията с хипофункция. Гуша обаче се образува и при повишена функция на щитовидната жлеза. Може да се наблюдава при хормонозаместителна терапия или прием на йод.

Щитовидна жлеза

 

501
com_content.article
(11 гласа, оценка 4.18 от 5)
Щитовидна жлеза - полезно четиво4.18 от 5 от общо 11 гласували.