You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Черница - витаминозната бомба

черницаПри думата черница, на много хора в съзнанието им изплуват безгрижните детски години, летата прекарани на село, черните плодчета надвиснали над главите им и стремежа да откъснеш най-голямата черница, а след като похапнете подобаващо доволно от този плод се смеете на омазаните с черно пръсти, а лицата до ушите. В България се срещат два основни типа черница - бяла и тъмно лилава. Без значение от кой вид предпочитате и двата вида черница изобилстват от полезни за здравето вещества.

Черницата носи латинското име Morus nigra L. и ботаниците го поставят към род покритосеменнни растения. Семейството и е Черничеви. Ареала на разпространението на този вид черници обхваща четири континента Азия, Европа, Африка и Америка.

На дали има човек, който би объркал вида на черничевото дърво, то рядко достига на размери повече от 15 метра, короната му е силно разклонена, а голяма част от клоните се спускат към земята, правещи вкусните черници достъпни за всички. Листата на дървото са зелени, а плодчетата достигат на дължина до 5 см, продълговати, сочни, с къси дръжки и многосеменни. Узряват в средата на юни до началото на юли.

Сортове черница

В България най-широко са разпространени два сорта черница:
Черна черница (Morus nigra L.)
Бяла черница (Morus alba L.)

Освен тези двата се срещат и следните други сортове черница Morus insignis, Morus australis, Morus celtidifolia и др. общо около 10 вида.

Черница и хранителния и аспект

Един от въпросите, който най-силно вълнува любителите на здравословното хранене е каква е хранителната стойност на тези вкусни плодчета и защо са толкова полезни. Изброените по долу хранителни стойности са за 100 гр. сурови черници.
Калории - 43 от които 4 са от мазнини
Мазнини 0.39г.
Въглехидрати - 9.8г. от които захари 8.1г
Фибри - 1.7г
Белтъци - 1.44г
Вода - 88мл
Гликемичен индекс нисък = 40.54

Плодовете на черницата са богати на витамини като особено високо е съдържанието на витамини А, витамин Б2 и витамин Ц. От минералните съставки черниците са ценен източник на - натрий, фосфор, магнезий и калий.

Плодовете от черница се използват широко в народната медицина. Народните лечители използват зрелите плодове от черница като слабително средство, също така като отхрачващо, пикочогонно, хипогликемично и седативно средство.

В традиционната медицина има редица лекарствени препарати, които съдържат като добавка различни екстракти от черница това са преди всичко медикаменти за бронхит и леки форми на диабет.

С листата на черницата се приготвят отвари, които са полезни при авитаминоза, задух, както и за повишаване на съпротивителните сили на организма.

От черницата се използват дори и корените на растението, които оказват благотворен ефект върху половата система на мъжа.

Черница

 

502
com_content.article
(8 гласа, оценка 5.00 от 5)
Черница - витаминозната бомба5.00 от 5 от общо 8 гласували.