You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Рахит при децата симптоми и лечение

rahit pri decataРахита е заболяване причинено от системния недостиг на витамин Д. Рискова група от развитие на рахит са децата на възраст между 6 и 24 месечна възраст, а при новородени бебета риска от развитие на рахит е много по-малко.

Рахит общи данни

Рахита е заболяване което засяга децата и както вече казахме, това заболяване се развива в резултат на недостиг на витамин Д. Тази болест причинява омекване на костите и нарушения в здравината им. Рахита се проявява в периода на интензивно нарастване на малките деца, когато имат нужда от калций и фосфор за изграждане на здрави кости, а в резултат на дефицита на витамин Д, натрупването на калций е затруднено.

Източници на витамин Д

За разлика от други витамин, Д витамина се синтезира в подкожния слой на човешкото тяло. Стимулатор за неговото образуване са ултравиолетовите лъчи на слънцето и при излагане на слънчеви лъчи човешкото тяло натрупва нужното му количество витамин Д. Източник на витамин Д са и храните с животински произход. Витамин Д подпомага регулирането на нивата на калций и фосфор в организма.

Рахит симптоми

- Една от най-характерните черти за възможността вашето дете да има рахит това е забавно телесно развитие.
- Друг симптом подсказващ възможността за наличие на рахит това деформацията на скелета - най-често срещаните промени в скелета са: изкривяване на краката, асиметричен череп и други.
- Лесно и често чупене на костите при децата също е явен симптом за наличието на рахит.
- Сред другите симптоми, които подсказващи рахит могат да бъдат: Забавен растеж и деформация на зъбите, Слаба мускулна маса, Болка в костите на крайниците, Неспокоен сън, нисък ръст и други.

Рахит и неговото установяване

Диагностика на това заболяване може да стани по два основни начина. Единия е чрез рентгенова снимка на рискови кости, но повечето лекари избягват да подлагат децата на вредното радио лечение и по предпочитан метод за установяване на рахит е кръвния тест.

При кръвния тест за диагностика на рахит се наблюдават два основни показателя са съдържанието на фосфор и калций в кръвната плазма.

Рахит - лечение

При установяване на рахит е нужно да се вземат навремени мерки, защото задълбочаването на симптомите може да доведе до трайни последствия върху скелета на детето, които могат да бъдат отстранени само оперативно. Ето мероприятия, които се предприемат при рахит:

– Промяна на хранителни режим на детето като се добавят храни с богат източник на витамин Д, такива са месото от риба, млякото и млечните продукти, черния дроб и други.

- Чести разходки на слънце с показани части от кожата.


- Скелетните деформации могат да се лекуват чрез подобряване на стойката, както и чрез специални скоби или шини.

При малките деца най-важен период това е зимата. Тъй като през този сезон децата излизат навънка по-малко и са добре облечени, това затруднява синтезирането на витамин Д. Нужно е да се консултирате с вашия лекар за мерки, които ще намалят вероятността от развитие на рахит и при вашето дете!

Рахит

 

506
com_content.article
(7 гласа, оценка 4.71 от 5)
Рахит при децата симптоми и лечение4.71 от 5 от общо 7 гласували.