You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Старчески петна по кожата

starcheski petna po kojataКрасивото лице с изпъната и нежна кожа е мечта на всяка една жена без значение дали е 20, 30 или повече години. С течение на годините обаче, времето оставя своите отпечатъци върху кожата. Един от първите признаци на старостта това са т.нар. слънчеви или старчески петна. Някои жени наричат тези петна още чернодробни петна.

Старчески петна, какво трябва да знаете

Старческите петна се появяват най-вече по лицето, но могат да се появят и на редица други части от женското тяло като например шия, рамене, ръце и прочие. Появата на старчески петна става обикновено след 40 годишна възраст, но при някои  жени процеса на формирането им може да започне по-рано на около 30 годишна възраст.

Цветът на петната е различен обикновено е леко сивкав, светло кафяв или бледо бежов цвят. Формата им често е неправилна, но има ясни контури. Важно е да знаете, че старческите петна не са релефни, т.е. на местата по вашето лице където се появят старчески петна оставят гладки!

Добре е да знаете, че ако не вземете мерки да ограничите появата на тези петна с течение на годините те стават все повече и заемат все по-голяма част от кожата на лицето Ви!

Старчески петна или меланом

Меланомът представлява рак на кожата. Първите появи на старчески петна будят сериозно притеснение в жените дали не става въпрос за рак на кожата. Нека да ви споделим няколко неща за които трябва да наблюдавате петната:

-    Цвят на петната, обикновено старческите петна са монотонни с един цвят и една тоналност. За меланома е характерно наличието на различни нюанси в пигментираната част от кожата.
-    Трябва добре да опипвате лицето си. Старческите петна нямат релеф, кожата на местата където имате петно са гладки. При меланом в някои от случаите се наблюдава изпъкване и нарастване на петното.
-    Контура на петното също е важен. Добре очертаното петно обикновено е признак за доброкачествено образование, наличието на резки промени в контура може да означава наличие на рак на кожата.

Въпреки, че старческите петна са абсолютно безвредни и предимно са козметичен проблем, може да потърсите експертната помощ на вашия личен лекар, който да огледа добре петната по кожата и да сте сигурни, че не става въпрос за меланом (рак на кожата).

Старчески петна премахване

Много от жените на средна възраст, които имат старчески петна знаят колко трудно е да се махне едно подобно петно, да не кажем почти невъзможно. Тук може да препоръчаме на дамите да използват кремове за избелване на кожата на лицето. Обикновено работа вършат малко по-скъпите кремове за избелване. На пазара съществуват средства за премахване на старчески петна, но нашия екип е скептично настроен  относно тяхната ефективност. Единствения 100% сигурен начин за премахването на старчески петна това е козметичната хирургия.

Старчески петна как да се предпазим

Както виждате дами много е трудно да се борим с вече появилите се старчески петна, за това е най-добре да прилагаме превантивни мерки, за да ограничим тяхната поява. Един от основните причинители на старчески петна това е слънцето. Добре е когато излизаме на открито за по-дълго време да нанесем тънък слой слънцезащитен крем, който да предпази кожата ни.

Освен да предпазим кожата от слънцето е добре да я поддържаме чиста и подхраним в дълбочина. За тази цел освен редовните козметични грижи с за почистването на повърхността на кожата и порите на лицето е добре да се грижим за това кожата на лицето да бъде добре хидратиране (това ще помогне и да се предпазим от появата на бръчки), използването на различни маски за лице ще успокоява, тонизира и подхранва кожата така че не пренебрегвайте този факт дори и маската да е домашна.

Старчески петна

 

516
com_content.article
(19 гласа, оценка 4.21 от 5)
Старчески петна по кожата4.21 от 5 от общо 19 гласували.