You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Кайсии за тънка талия и здраве

kajsiiВ средата на лятото един от най-свежите и сладки плодове срещащи се по нашите географски ширини, зрее. Това са обичаните от малки и големи кайсии. Те са подходящи за консумация в прясно състояние, приготвени под формата на свежи нектари, а също така кайсиите са много подходящи за добавки към сладоледи и за направата на домашни сладкиши. Сладкото от кайсии или дюли се използва в различни китайски ястия.

 

 

Кайсиите обаче освен много вкусен плод са и много полезни за хората, които искат да постигнат отслабване или поддържането на идеалното тегло. В 100 г пресни плодове се съдържат само 49 калории, това ги определя като подходяща храна за всяка диета особено през летните месеци.

 

Кайсии здравословния коктейл

Добавянето на кайсии към вашата диета освен, че ще ви помогне да имате тънка талия, ще ви зареди с много позитивна енергия и здраве. Кайсиите са богати на антиоксиданти, витамини и минерали. Освен това те съдържат цените растителни фибри, които притъпяват чувството на глад. Консумацията на кайсии през летните месеци е особено препоръчителна за хората страдащи от сърдечносъдови заболявания. Причината за този ценен съвет от лекарите е наличието на вещества в кайсиите които понижават LDL холстерола в организма, а от тук и намален риск за сърдечносъдови проблеми.

 

В някои литературни източници се посочва, че кайсиите могат да бъдат използвани като средство за предпазване от развитието на ракови клетки, особено що се отнася до рак на кожата и рак на гърдата. Тези данни обаче не са потвърдени еднозначно от науката.

 

Кайсии и витамин А

Едно от най-важните характеристика за кайсиите това е високото съдържание на витамин А (провитамин А). Този витамин има важно антиоксиданти свойства. Този витамин е препоръчителен за хората, които работят често с компютри или прекарват много време пред книгите, защото укрепва зрението, подобрява функцията на зрителния нерв, участва още в състава на зрителния пурпур, образуването на кожата и лигавиците.

 

В 100 грама кайсии се съдържат около 70% от препоръчителната дневна доза витамин А. Друга храна с подобно съдържание на витамин А това са морковите.

 

Кайсии и витамин C

Изследвания доказват, че този жълт летен плод съдържа голямо количество витамин Ц. Този витамин е също естествен антиоксидант. Лекарите и фармацевтите посочват имено витамин C като най-важния витамин за укрепване на човешкото здраве и за предпазва от вредното действие на свободните радикали.

 

Кайсии и минерали

Добре узрелите кайсии са добър естествен източник на минерали. Добре представени са - калий, калций и магнезий. Съдържанието на желязо също е високо, поради което се препоръчва консумацията на кайсии във всяка диета на хората страдащи от желязодефицитна анемия.

 

Отслабване с кайсии

Кайсиите както всички плодове са бедни на мазнини с ниско съдържание на въглехидрати и изобилие от витамини и минерали, които подобряват усвояването на храната от организма. Това ги определя като една от задължителните съставки в летните диети за отслабване.

 

Кайсии

518
com_content.article
(13 гласа, оценка 4.54 от 5)
Кайсии за тънка талия и здраве4.54 от 5 от общо 13 гласували.