You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Премахване на разширени капиляри

liceПоявата на разширени капиляри е неприятен козметичен проблем, който се среща както при жените така и при мъжете. Областите в които се появяват тези врагове на красивата кожа най-често са областта на лицето, критични области са носът и бузите, а друга ключова област това са краката и най-вече вътрешната част на бедрата.

Капиляри по лицето

Причините за поява на разширени кръвоносни съдове в областта на лицето са много. Най-често причината за появата им е свързана с наследствена предразположеност, физични фактори като слънцето, инфрачервени лъчи, запрашване и използването на неподходящи в химично отношение сапуни също могат да доведат до появата на разширени капиляри по лицето. При хормонален дисбаланс (по време на бременност) също може да се появят капиляри по лицето.

Често срещана причина за поява на разширени капиляри по лицето е груб натиск върху лицето. Типичен пример е "изцеждането" на младежки пъпки от лицето. Използването на нокти по време на тази процедура може да доведе до нараняване на капилярите и да е причина за последяващото им  разширяване.

Появата на разширени капиляри по кожата на лицето не е съпътствана с определени симптоми, хората не усещат нито болка нито парене. В определени случай разширените капиляри могат да изчезнат от само себе си, но в по-голям процент от случаите се налага допълнителното им премахване от козметик или кожен лекар.

Капиляри по краката

Разширените капиляри и венули се приемат отново като козметичен, а не като здравословен проблем. В много редки случай разширените капиляри могат да доведат до сърбеж или парене. Проблема с разширените капиляри и вендули по краката е един от най-често срещаните - около 60% от жените и 45% от мъжете в България имат съдови разширения.

Факторите отговорни за този проблем са предимно наследствени, допълващи и спомагащи фактори за появата на разширени капиляри по краката това са наднорменото тегло, бременност, някои професии.

Предпазване от разширени капиляри

Както споменахме появата на разширени капиляри по принцип е козметичен проблем причинен от наследствени фактори, въпреки това можете да намалите появата на капилярите като ограничите допълнителните фактори способстващи появата им.
- Винаги когато се излагате на слънце предпазвайте кожата си със слънцезащитен крем с висок фактор на защита.
- Спортувайте редовно - това води до укрепване не само на мускулите, но и на стените на кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението и спомага за предпазването от разширяване на капилярите.
- Обърнете внимание на килограмите си - ако имате излишни килограми направете всичко възможно да отслабнете, при слабите хора вероятността за появата на разширени капиляри особено в областта на бедрата е значително по-малка.
- Не стойте продължително време прави, ако трудовите ви задължения ви го налагат, редувайте тежестта на тялото да попада ту на единия крак, ту на другия.

Премахване на капиляри

В миналото масова практика за премахване на разширени капиляри в областта на лицето беше използването на електрически ток, тази практика за премахване на капиляри обаче е съпроводена с болка за пациента, кожата се стресира, а ако процедурата не е изпълнена от специалист може да се получат белези след премахването на разширените капиляри.

Модерна тенденция за борба с разширените капиляри това е лазерното им лечение. Тази технология е сравнително нова прилага се от около пет години, а са нужни само 2-3 процедури с лазер за да останат разширените капиляри в миналото. Този метод за премахване на капилярите е възможен само при положение, че широчината на капилярите не е повече от 4мм.

Разширени капиляри

 

520
com_content.article
(3 гласа, оценка 5.00 от 5)
Премахване на разширени капиляри5.00 от 5 от общо 3 гласували.