You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Лечение на рак на кожата

Рак на кожата лечениеКожата е най-големия орган в човешкото тяло, за разлика от повечето органи, кожата се намира на повърхността на тялото и е подложена най-интензивно на химични и физични дразнения от околната средна. Най-често срещания фактор за увреждане на човешката кожа това са УВ лъчите на слънцето. Тези лъчи причиняват развитието на рак на кожата.

 

Видове рак на кожата

Има три основни групи рак на кожата, но най-общо се поделят на меланомов и немеланомов рак. Първата група влизат около 10% от общото количество рак на кожата. Този вид рак е опасен и може да застраши живота на човек. Към втората група рак на кожата немеланомови спадат доброкачествени ракови образования по кожата. Общо прието е да се приема, че почти всеки човек в рамките на своя живот поне веднъж е имал доброкачествен рак на кожата.

Рак на кожата - диагностика

Обикновено рак на кожата се установява в рани стадии, необходимо е добре да познаваме симптомите и да може да различим доброкачествените от раковите образования. Ако имате съмнения най-добре е да се консултирате винаги с лекар.

Ако лекаря има съмнения, че става въпрос за рак на кожата обикновено се назначава биопсия. Това е стандартно изследване за рак. При него се взема част от тъканта, за която се предполага че съдържа туморни клетки и се подлага на микроскопски анализ. Този метод на обследване е значително точен и показва наличието на рак с 95% точност.

Рак на кожата лечение

Няма стандартно решение за лечение на рак на кожата, метода и технологията за справянето с този рак зависят от няколко фактора като тип на рака, местоположението, размера на засегната кожа както и дълбочината на разпространение, агресивност на раковите клетки и разпространението им в други тъкани и органи.

Когато рака на кожата засяга малки участъци, след направената биопсия може да бъде отстранен целия тумор и да не се наложи допълнително лечение. Ако обаче е необходимо допълнително медицинско лечение има няколко възможности:

Лазерно лечение на рак на кожата - Използва се медицински лазер, чиито лъч е високо енергиен, той се насочва към раковите клетки на кожата и ги унищожава. Метода се прилага при ранни етапи на рак на кожата. Обикновено е предпочитан, защото засяга съвсем слабо околните части около тумора и оставя съвсем малки белези, а в някои случай дори и незабележими.

Изрязване на рака - Този метод включва хирургическо отстраняване на засегнатите участъци. При този метод има засягане и на здравата кожна тъкан. Това лечение се използва и при агресивните форми на рак на кожата като при меланом се прилага т.нар. широка ексцизия.

Замразяване на тумора - Този вид лечение на раковите клетки включва третирането на засегнатите от рака на кожата участъци с течен азот. Този метод се прилага за лечение най-вече на доброкачествени кожни образования. Метода е широко използван в дерматологията, ефекта му е висок и оставя съвсем малки следи.

Хирургия по Mohs - Този метод за лечение на рак на кожата се използва при силно агресивен меланом на кожата, който е засегнал различни части от кожата с различна дълбочина и степен на развитие. Самото лечение е хирургично и се състои в изрязване на всички засегнати тъкани. Обикновено процедурата протича в рамките на час, но основния фактор за продължителността на операцията е количеството засегната от рака кожа. Обикновено изрязаните участъци от кожата се изпращат за хистологичен анализ.

В случаите в които горните методи за лечение на рак на кожата не са достигнали желаните цели, се прилагат значително по тежки форми на лечение на рак.

Радиотерапия на рак - Високо енергийното радиолечение е един от сравнително щадящите методи за лечение на рак в сравнение с останалите "тежки" методи за лечение. Той се предпочита преди прилагането на всички останали методи.

Химеотерпаия на рак - Този вид лечение е най-широко разпространения, той се прилага за тежки форми на рак, пациентите които са на химеотерапия приемат медикаменти, който да ограничат и намалят броя на раковите клетки. При повечето видове рак химеотерпаията представлява венозно или перорално приемане на лекарства, при рак на кожата обаче е възможно по преценка на лекуващия лекар, лечението да бъде външно с дерматологично нанасяне на лекарствата под формата на мазила и кремове.

Лечение на рак на кожата

533
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Лечение на рак на кожата5.00 от 5 от общо 1 гласували.