You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Скарлатина - Заразяване и Лечение

skarlatinaСкарлатина - това е вид шарка, която протича с висока температура , характерен кожен обрив и възпаление на сливиците. Причинител на шарката (скарлатина) е бактерия носеща името бета-хемолитичен стрептокок от група А. Самата бактерия причинител на скарлатина има над 50 разновидности, от които едва 6 са от значение за човека. След изкарване на скарлатина в човешкия организъм се изгражда имунитет срещу бактерията бета-хемолитичен стрептокок от група А. При пет, десет процента от хората обаче се наблюдава повторно преболедуване на този вид шарка.


Лекарите твърдят че скарлатината е най-разпространена през есента и зимата. От този вид шарка боледуват най-вече малки деца до 10 годишна възраст, но това не изключва възможността и по възрастен човек, който не е прекарал скарлатина да се зарази.

Заразяване със скарлатина
Предаването на бактерията причинител на скарлатина се предава от човек, на човек по въздушно-капков път, по рядко срещан път за заразяване със скарлатина е директен контакт на човек със заразен (инфектиран) предмет с бактерията на скарлатина.

Клинична изява на скарлатина
Скрития период на скарлатина е от 1 до 12 дена. Началните симптоми на този вид шарка е висока температура и болки в облата на сливиците. След около едно денонощие се появява обрив. Най-честата първоначална локализация на обрива от скарлатина е зад ушите. Други ранни симптоми са зачервяване по бузите и бледост около устата. Развитието на скарлатина продължава с появата на дребно-петнист обрив по гърба и гърдите. Най-видим е на местата на свивките на лактите, мишниците и слабините. Кожата е настръхнала (тип гъша кожа). По време на скарлатина сливиците са силно зачервени и покрити с налеп без цвят.

Нетипични форми на скарлатина
1. Скарлатина без обрив.
2. Екстрабукална форма на скарлатина.
3. Тежки форми на скарлатина.

Установяване и диагноза на скарлатина
Нормално протичащата скарлатина се установява сравнително лесно, като се разпознава характерния за скарлатина обрив и началната ангина. При нетипичните форми на скарлатина обаче диагнозата се поставя малко по трудно. В тези случай се налага отдефиференцирането на скарлатината от други заболявания като морбили, варицела, есените вируси и други. В някои случай при съмнения личния ви лекар може да назначи изследвани на периферната кръв (левкоцити, СУЕ, хемоглобин) или изследване на гърлен секрет за откриване на инфекциозния агент.

Лечение на скарлатина
Ефективното лечение на скарлатина се осъществява с антибиотици. Успешната борба с този вид шарка започва след откриването на пеницилина, който успешно се прилага и до ден днешен. Днеска при лечението на скарлатина се осъществява с пеницилин под формата на таблетки. Лечението на скарлатина продължава в 10 дневен срок с приемането на пеницилинови таблетки в домашни условия, препоръчва се приемането на витамини.

Профилактика на скарлатина
Болните от скарлатина се изолират за 10 дена в домашни условия, а близките им хора, които са били в контакт с инфектирания човек се изолират за 7 дена с тях. С цел избягване на усложнения от болестта се правят изследвания на болните от 7-ми ден до 21 ден.

 

Скарлатина

53
com_content.article
(10 гласа, оценка 4.60 от 5)
Скарлатина - Заразяване и Лечение4.60 от 5 от общо 10 гласували.