You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Отит - възпаление на ухото

ухо отитОтит е медицински термин с който се поставя диагноза за наличие на възпалителен процес в областта на ушите, ушните канали и ушната мида. Най-често инфекцията на ухото при отит се причинява от вирусна или бактериална инфекция и много по-рядко от микозна. Възпалителните процеси при отит на ухото се наблюдават в средното ухо, пространството зад тъпанчевата мембрана, където са малките вибриращи костички на ухото.


От отит най-често боледуват малките деца, особено рискова група са децата във възрастовия диапазон между 3 месеца и 7 години. При възрастните хора отит е по-рядко срещано  заболяване, защото организма е значително по-устойчив на различни видове инфекции.

Отит симптоми

При децата симптомите на отит са много по-ясно изразени отколкото при възрастните. Най-често при децата симптоми на отит са: Болки в ушите, които се засилват в легнало положение. При бебета е характерно триенето на едната страна на главата в леглото или възглавницата, за да намалят болката. При децата между 4-7 години страдащи от отит има проблеми със съня, затруднено чуване, загубата на баланс е друг симптом, който може да бъде в резултат на наличието на отит.

Често срещан симптом на отит това е повишаването на телесната температура. Обикновено температурата не е много високо около 38-39 градуса. Но това е сигурен симптом на наличието на инфекция. Други придружаващи симптоми, когато детето е болно от отит са диария, повръщане, загуба на апетит.

Симптомите на отит при възрастните са значително по-малки и често заболяването може да отмине без да сме  разбрали, че сме болни. Обикновено симптомите за отит при възрастните са: Болки в ухото, болки в гърлото, намаляване на слуховата чувствителност, а в по-тежки фази, ако отита не преминава, а точно обратното инфекцията става по-сериозна може да се стигне до изтичане на секрет от ухото.

Отит диагностика

Ушните инфекции обикновено са симптом и на различни други заболявания, който могат да засягат дихателната система. Поставянето на диагноза отит може да направи само вашия лекуващ лекар. Добре е при посещение на лекар да може правилно да опишете симптомите, които вие наблюдавате особено, ако става въпрос за бебе или малко дете. Трябва да потърсите консултация с лекар ако:

- Симптомите се задържат повече от два дена
- Болката се засилва или остава продължително време силна тъпа болка
- Бебето или детето не може да спи или е раздразнително след настинка или друга инфекция на горните дихателни пътища
- Изтичането на гной или кръв от ухото

Ушната инфекция (отит) се предизвиква от бактерия или вирус в средното ухо. Често се появява в резултат от друго заболяване, настинка, грип или алергия, които предизвикват запушване или отичане на каналите на носа, гърлото и Евстахиевите тръби.

Отит лечение

По-голяма част от лекарите, когато поставят диагноза отит избягват да назначават лечение с антибиотици, а това не е и нужно. Въпреки това точния метод на лечение на отит зависи от много фактори, като например възраст на пациента, до каква степен е развит отита, наличието на придружаващи заболявания като алергия, грип, настинка и пр.

Лечение на възрастните

При възрастните пациенти лекарите предпочитат да приложат т.нар. Подход на изчакване. Използването на този метод се налага тъй като голяма част от инфекциите в ушите отшумяват от самосебе си в рамките на 2-3 дена без да е нужно медикаментозно лечение. Метода на изчакването започва да се прилага и все по-широко в Западните страни. Редица здравни организации препоръчват и за малките деца да се прилага този метод. Той се прилага когато децата са:


- На възраст между шест месеца и две години, с леки симптоми и неопределена диагноза
- На повече от две години, с леки симптоми или неопределена диагноза

Лечение на отит с антибиотици

Повечето от родните лекари предпочитат сигурния метод за лечение на отит с доказани ефекти, въпреки че все по-малко западни лекари го прилагат, а именно лечението на отит с антибиотици. Този метод се препоръчва когато


1. Деца на по-малко от шест месеца с вероятна диагноза отит
2. Деца на шест месеца до две години с потвърдена диагноза отит
3. Всеки с вероятност за отит и силна болка в ухото
4. Всеки с вероятност за отит и температура над 39 градуса

Тука ще споменем, че дори след като отшумят симптомите на отит задължително трябва да продължите лечението на отит както го е предписал лекаря и да изпиете всичките нужни таблетки от антибиотика. Това е много важно при антибиотичното лечение и предпазва от повторно развитие на заболяването.

Отит

541
com_content.article
(5 гласа, оценка 4.00 от 5)
Отит - възпаление на ухото 4.00 от 5 от общо 5 гласували.