You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Дяволска уста - билка

Дяволска уста билкаЛатинското име на билката дяволска уста е Leonurus Cardiaca L. В народната медицина билката е известна още с имената тамянка, домашна коприва, тамянка и наметливо биле. Дяволската уста е многогодишно тревисто растение, на височина достига над 1м. Среща се в почти цяла Европа, Близкия изток и Централна Азия. Среща се главно във влажни райони в близост до реки, сенчести ливади, гористи местности. Сред народните лечители тази билка се използва основно за подпомагане на забременяването при жените. Родните билкари обаче твърдят, че билката дяволска уста не е само женска билка.

 

Дяволска уста при репродуктивни проблеми

Домашната коприва е широко известна сред народните лечители и не само в България. Дори и в далечен Китай лечителите използват тази билка при заболявания и нарушена функция на половите органи при жената. Също така тази билка се използва за регулиране на нередовен месечен цикъл, при болки по време на менструация и при тежък предменструален синдром. Отвари от дяволска уста се прилагат и за облекчаване на симптомите на менопауза и за лечение на безплодие.

Дяволска уста улеснява раждането

Научни изследвания подкрепят данните, че тази билка стимулира сърдечно съдовите контракции, което според редица гинеколози я прави много подходяща билка по време на самото раждане, когато натоварването на сърдечния мускул е много голямо. Пиенето на отвари от страхливче в народната медицина се използва и срещу спонтанни аборти, дори гинеколозите предписват хомеопатични лекарства съдържащи тази билка при жени, които е имало един или повече спонтанни аборта.

Дяволска уста при мъжете

Използването на билката дяволска уста е подходящо не само при жените, които искат да забременеят или очакват вече раждане, но тя е подходяща и за мъжете. Билката има много добри показатели при мъже страдащи от високо кръвно, стенокардия и други заболявания на сърдечно съдовата система.

Дяволската уста оказва и благотворно въздействие върху нервната система, защото има седативно действие. Основното действие на билката е да намали възбудимостта, подобрява съня, а от тук намалява стреса, умората. Влиянието на домашната коприва достига и до вегетативната нервна система, която регулира функциите на вътрешните органи и кръвоносните съдове.

Дяволска уста полезни вещества

Освен гликозиди, като най-отличаващият се е хиперозид, алколоиди – холин, леонурин, стахидрин и др, флавоноиди – рутин, кверцетин, билката съдържа бета-каротин, витамин С,А и Е, органични киселини като винена ябълчна, ванилова, лимонова, урсулова киселина и др.

за прилагането на лечение с тази билка се използва надземната част - листа и стъбло. Те се изсушава и от тях се приготвя отвара, настойка или външни компреси. Ако нямате възможност да си съберете билката сами, тя се продава в дрогериите, а също и под формата на хранителна добавка.

Дяволска уста

544
com_content.article
(3 гласа, оценка 3.00 от 5)
Дяволска уста - билка3.00 от 5 от общо 3 гласували.