You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Чай от домашна коприва

домашна коприва дяволска устаДомашната коприва е широко срещана билка в България. Тя може да бъде открита по сенчести и влажни места. Домашната коприва силно наподобява дивата коприва, но за разлика от нея не пари. Билката домашна коприва се нарича още дяволска уста. Лечебните и свойства са известни не само в българската народна медицина, но и далеч на изток.

Билката се използва главно за справянето с различни женски проблеми. Най-вече с проблеми при зачатие, болки при менструация, за по-лесно преминаване на периода на менопауза. Освен за типичните женски проблеми билката домашна коприва се използва и за успокояване, подобрява съня и укрепва сърдечно-съдовата система.

В народната медицина от билката дяволска уста се приготвят отвари, настойки и компреси. За приготвянето на чай от домашна коприва се използва надземната част. Обикновено тя е висока при възрастни растения около 60-100см. най-добре е да се използват връхните части от стъблото и листата за да се приготви чай. Чай се приготвя от добре изсушена билка.

Билката дяволска уста може да бъде събрана от началото на април до към средата на август, ако сте изпуснали този период, но искате да използвате лечебните сили на дяволската уста, може да я закупите от дрогерия. Препоръчваме ви използване на цели стръкове, а не сашета за приготвянето на чай.

Чай от домашна коприва 1

За да приготвите ароматен чай от дяволска уста (домашна коприва) използвайте около две чаени лъжици дрога (наситнена билка) се поставят в 200 мл. студена вода. Нужно е билката да престои в студената вода 8 часа. След това се прецежда и количеството вода се изпива в рамките на целия ден.

Чай от домашна коприва 2

Друга рецепта, която може да използвате, за да си приготвите чай от дяволска уста е едро нарязани стръкове от билката се поставят в 500мл. вряла вода за около 5 минути. От така приготвената отвара се пие по 1 винена чаша преди ядене.

Чай от домашна коприва

545
com_content.article
(2 гласа, оценка 5.00 от 5)
Чай от домашна коприва5.00 от 5 от общо 2 гласували.