You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Сини сливи при тежък запек

sini sliviНередовното изхождане причинява тежест в стомаха и червата. Дискомфорта обаче не е единствения проблем, който може да причини запека, нередовното и затрудненото изхождане може да причини интоксикация на човешкия организъм, а от тук и проблеми в различни органи и системи на тялото. Консумацията на сини сливи и особено добре узрелите сливи може да подпомогне храносмилането и редовното изхождане.Учените сочат, че плодовете на синята слива са изключително полезни при запек, защото във всяка синя слива се съдържат цени растителни фибри, които оказват положителен ефект върху усвояването на веществата. Сините сливи съдържат и веществото сорбитол. Това вещество е известно като естествено слабително. Това прави този плод - сини сливи - толкова ефективен при борбата със запека.

Похапването на сини сливи има и други ползи за човешкото здраве. Известно е че сините сливи съдържат високи нива на антиоксиданти, витамин Б2, Б3,  Б6 и витамин Б9, високо е съдържанието още на витамин А и Витамин Е. От минералните съставки най-добре застъпени в сливите са желязото и калия.

Консумацията на сини сливи е полезна за очите. Високото съдържание на витамин А осигурява нормалното функциониране на зрителният анализатор. Освен това витамин А участва в синтеза на пигментите на ретината и спомага за правилното възприемане на цветовете. Този витамин спомага и за по-продължителното запазване на прекрасния летен тен.

Антиоксидантите имат важна роля в превенцията на рак. Установено е че консумацията на леко зеленикави сини сливи повишава защитата на организма срещу рак на дебелото черво и на белите дробове.

Високото ниво на желязо в сливите стимулира кръвотворните органи да синтезират по-голямо количество червени кръвни клетки. Този плод е добре да се консумира през есента от хора страдащи от анемия и особено от желязодефицитна анемия. Препоръчва се консумацията на сливи на хора, които са дарявали кръв за по-бързото им възстановяване.

Калия, който произхожда от плодове е изключително полезен. Той се препоръчва на хора с аритмии в сърцето, народните лечители препоръчват да се консумира повишено количество сини сливи при хората с повишено артериално налягане. А учените споделят, че калия е важен за правилната обмяна на веществата в организма.

Сините сливи както повечето плодове са не само вкусни, но и полезни. Препоръчително в средата на лятото, до края на есента да консумирате сини сливи поне два пъти седмично, а през зимата може да заложите на сушените сини сливи като източник на здраве.

 

Сини сливи

554
com_content.article
(2 гласа, оценка 5.00 от 5)
Сини сливи при тежък запек5.00 от 5 от общо 2 гласували.