You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Лечение на афти в устата

afti v ustataАфтите в устната кухина са сравнително често срещан проблем при по-малките деца и сравнително по-рядко заболяване при възрастните хора. Причините за поява на афта в устата са много и разнообрази най-често срещната причина това е консумацията на не добре измити плодове и зеленчуци, също така причина за поява на афта в устата може да бъде намалена устна хигиена, хранителна алергия, хормонален дисбаланс и други.


Характерното за афтите в устата е че са кръгли, обикновено по тъмни на цвят от останалата лигавица на устата и изключително болезнени при допир. В района на всяка афта може да се усеща изтръпване и леко парене дори без да сме ги докоснали. Установено е че афтите в устата са се появяват по-често когато организма е подложен на физически или психически стрес, когато имунната ни система е изтощена.

Ако появата на афти в устата е често явление при вас, въпреки че поддържате висока устна хигиена, задължително трябва да посетите вашия личен лекар, защото това може да бъде симптом на друго по-сериозно заболяване. Личния лекар ще назначи, при необходимост допълнителни изследвания, за да установи дали имате наличие на афти по лигавицата на целия храносмилателен тракт.

 

Лечение на афти

Ако сте решили да се борите сами с този проблем на устната кухина, това може да стани успешни с народна медицина.

За да спомогнете за по-бързото оздравяване на афтата може да приготвите следната смес. В една чаша добавяте една супена лъжица сол и доливате с вода. Разбъркайте добре и изплакнете устата със сместа. За да ускорите заздравяването на вашата афта е нужно да правите това 3-4 пъти в рамките на 2-3 дена.

Малко по-болезнен метод, но и много по-ефективен за бързо заздравяване на раничките в устата това е комбинацията между една щипка куркума и 1.ч.л. глицерин, тази смес се прилага директно върху засегнатото място.

За отстраняване на афти може да използвате и лед. Този метод е също болезнен заради директния допир с афтата.

Народните лечители съветват да при афта и рани в устната кухина да се пие сок от домати. Друг изпитан метод за справяне с афтите е сода за хляб нанесена върху проблемното място. Содата за хляб помага за неутрализирането на киселинността в устата като по този начин помага раничките в устата да оздравеят по-бързо и намаля вероятността за образуването на нови афти.

Лечение на афти

 

564
com_content.article
(5 гласа, оценка 4.20 от 5)
Лечение на афти в устата4.20 от 5 от общо 5 гласували.