You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Ларингит симптоми и лечение

laringitЛарингит е едно от често срещаните заболявания при хората, то представлява възпаление на ларинкса (гръкляна). Причините, които водят до ларингит са много и разнообрази. Ларингита се свързва с промяна и загуба на глас. В медицинската литература основно се изучава острия и хроничния ларингит.


Хроничният ларингит е характерен за хора, които натоварват силно гласните си струни като например певци, треньори, но и за обикновените хора, които са активни пушачи. За хроничен ларингит се говори когато заболяването и симптомите му продължават повече от три-четири седмици или заболяването е с висока честата на срещане на годишна база.

Острия ларингит е вторично явление в резултат на прекарана най-често вирусна инфекция или настинка.

 

Ларингит разболяване

Ларинкса е много чувствителен орган, причините за острия ларингит могат да бъдат много и разнообразни. Един от най-често срещаните причините ли на ларингит това са заболяванията на горните дихателни пътища - настинка, хрема, простуда и грип. Въздуха, който вдишваме също може лесно да увреди ларинкса и да причини развитието на ларингит. Обикновено противопоказател е вдишването на студен и сух въздух, също така въздух с високо съдържание на фини прахови частици (ФПЧ) или на тежки метали.

Ларингита може да бъде натоварен от прекомерно натоварване при говорене, викане, пеене и др.

Хроничния ларингит за разлика от острия се е развивал дълъг период от време. Обикновено той се приема като професионално заболяване, освен певците и треньорите, хроничният ларингит е професионално заболяване и при много учители. За развитието на хроничен ларингит спомагат и някой фактори като тютюнопушенето и работа в нездравословна среда (среда с висока запрашеност).

Ларингит симптоми

Първите симптоми на ларингит, които се появяват при човек това са дразнения в областта на гръкляна. Този първи симптом обикновено се подминава от много от пациентите. С напредването на болестта се появява мъчителна кашлица, тона на гласът пада, става по-дрезгав, ако не се обърне внимание на тези симптоми развитието на болестта може да продължи агресивно и да доведе до загуба на глас.

Други често срещани симптоми на ларингит, особено когато говорим за остър ларингит в резултат на грип или настинка, болните имат нужда от приемането на по-голямо количество студени напитки, затруднено дишане, суха и често магарешка кашлица, болки при преглъщане, които се усещат дори в носоглътката. Може да се наблюдава температура и обща отпадналост.

Ларингит диагноза

Поставянето на правилна и точна диагноза за ларингит може да постави само лекар. Обикновено се установява степента на развитие на болестта и причината за нейното възникване. Диагнозата е на базата на симптоми и не се налага провеждането на допълнителни тестове.

Ларингит лечение

Лечението на ларингит е комплексно. При остър ларингит се провежда паралелно с лечението на инфекциозното заболяване или настинката. Когато е хроничен ларингит лечението е превантивно. Обикновено на болния се препоръчва да не натоварва гласните връзки - т.е. да намали комуникацията с хората, да не вика и да не пее. Препоръчително за по-бързото лечение на ларингит и възстановяване на силата на гласа е пациента да бъде в помещение с топъл и влажен въздух. От изключително важно значение при лечение на ларингит е лигавицата в устната кухина да се подсигури винаги да бъде влажна. Това обикновено се постига, чрез непрекъснатото приемане на топли напитки като чай и бульони.

По време на лечението на ларингит силно се препоръчва да се спре тютюнопушенето или поне да се ограничи до минимум.

Ларингит

 

566
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Ларингит симптоми и лечение5.00 от 5 от общо 1 гласували.