You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Хранителни добавки за по-големи мускули

мускули и фитнесМного от мъжете посещаващи фитнес залата искат за кратко време да постигнат големи резултати. Оформянето на масивна мускулна маса и релеф обаче не се постига за месец, два, три обикновено за да се постигне добре оформено тяло са нужни години. Професионалните бодибилдъри, за да постигнат формата в която са в момента са започнали още преди 4-5 години.

 

 

Масивни мускули

Масивните мускули и добре очертания релеф стават само с яко потене във фитнес залата. За по-голяма сила ви препоръчваме да използвате свободни тежести. Много важна част за оформянето на релефа и мускулната маса е правилния хранителен режим – диета. Под диета не разбирайте лишаване от храна, а ограничаване на някои храни като банички, вафли и прочие, но разбира се ако целта ви е качване на маса високовъглехидратните източници са полезни.

Кога да започна с хранителните добавки ?

Хранителните добавки са полезни за активно спортуващите хора, те спомагат за възстановяването на правилния аминокиселинен баланс в организма, помагат за възстановяването на силата и не на последно място доставят нужния протеин на организма, за да може мускулите да растат.

Добре е първите 1-2 месеца да разчитате на правилно хранене и тренировки. След като подготвите тялото, след като е минал първоначалния стрес, тогава може да му подскажете, че искате да започне да расте.  Поради това препоръчваме приемането на хранителни добавки да става поне от третия месец.

Хранителни добавки или химия за големи мускули

Ние сме почитатели на естествените мъжки мускули, които се запазват дълго време. Химичните препарати (стероидите) стимулират хормонални промени, които водят до отделянето на повече тестостерон, водят до морфологични изменения, а голяма част от изследванията показват, че стероидите са канцерогенни. Друг много голям минус на стероидите е че сред прекратяване на приема им надуването на мускулите спада в рамките на месец – два дори и да тренирате, а на мястото на мускулите се появява знойна подкожна мазнина. Може би и вие сте ги виждали тези момчета 3 месеца здрави, а след това отпуснати и тлъсти.

За това препоръчваме силно използването на хранителни добавки. Най-често използваните това са аминокиселините, протеин, азотни бустери, креатин.

Аминокиселини – хранителна добавка

Както може би знаете протеините са изградени от различни аминокиселини. Обикновено напредналите спортисти приемат Обикновени аминокиселини, разклонени аминокиселини (BCAA), глутамин, аргинин и левцин. Разбира се това е комбинация която зарежда организма, но за стартиращите бодибилдъри не е нужно да се вземат всички. Препоръчваме ви да си вземете обикновени аминокиселини. Те съдържат микс от заменими, незаменими и разклонени аминокиселини. Повечето аминокиселини от този тип се пият три пъти на ден (по 3-4 хапчета) и се приемат с храненето.

Добре е да заложите и на BCCA това са аминокиселини с разклонена верига. Най-доброто съотношение според различни изследвания е 2:1:1. Приемането на разклонените аминокиселини обикновено се препоръчва преди тренировка и веднага след тренировка. Подпомагат мускулното възстановяване и растеж.

Глутамина е много важна аминокиселина. Съдържа се главно в мускулите около 80% се намира именно там. При интензивни тренировки бързо се изчерпва, намаленото количество на глутамина в мускулите води преждевременно изморяване, а от тук и некачествена тренировка, мускулния растеж се забавя. Препоръчва се приемането на 5г. глутамин преди и след тренировка.

Азотен бустер – хранителна добавка
Тука много хора спорят дали азотния бустер е хранителна добавка, според нашето скромно мнение азотния бустер трябва да се числи към хранителните добавки, защото вкарва в организма допълнително количество азот, което стимулира отделянето на азотен оксид, това спомага за разширяването на капилярите и осигурява по-добро изхранване на мускулите, азотния бустер е напомпващо средство. Действа подобно на креатина, но и подпомага мускулния растеж, оформя добре изглеждащи мускули и предава експлозивна сила преди тренировка. Добре е да се пие 30-40 мин. преди тренировка. Обикновено повечето азотни бустери са под формата на прах за разтваряне, но не липсват таблетки.

Креатин – напомпва мускулите
Креатина е основен суплимент използван от бодибилдърите. Основната идея на креатина е да вкара вода в мускулите. Имено поради тази причина, когато използвате напомпващи вещества е добре да се пие много вода. Сред специализираната литература за фитнес и мускули се препоръчва приемането на креатин да става за не повече от 4 седмици, като първата е добре да е зареждаща, а след това се приема само по 5 гр. креатин на ден. След като свършат 4 седмици се прави период на почивка.

Когато използвате хранителни добавки или други средства за подпомагане на физическото възстановяване, за по-големи и масивни мускули и прочие е добре да се консултирате с продавача на суплименти, четете и добре етикетите и най-важното, не забравяйте, че каквото и да приемате, ако не тренирате здраво си е загуба на време и пари!

Хранителни добавки

572
com_content.article
(6 гласа, оценка 4.50 от 5)
Хранителни добавки за по-големи мускули4.50 от 5 от общо 6 гласували.