You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Брадавици същност, видове и лечение

bradavicaБрадавиците са кожни образувания, чието възникване се причинява от човешкия папилома вирус. Човешкия папилома вирус, който причинява появата на брадавици не се предава от човек на човек, това определя и липсата на инфекциозно разпространяване на вируса и често този вид брадавици могат да засегнат само един от членовете на семейството. Характерно е че в общия случай брадавиците се появяват в определена зона на тялото и са локализирани в нея.

 

Брадавици - видове

Класификацията по видове на брадавиците е изключително сложна. Те могат да се систематизират по вид, форма или локализация. За целта на тази статия сме използвали възможно най-простата класификация на брадавиците.

плоски брадавици - обикновено тези брадавици са много на брой, засягат предимно лицето, шията и краката, но могат да се появят и в други части на тялото.

изпъкнали брадавици - най-често този вид брадавици се появяват на прътите на ръцете и краката и на свивката на коленете.

стъпаловидни брадавици - обикновено този вид брадавица е само една, но с по-големи размери от останалите видове локализацията и е тясно специализирана в областта на лицето.

Брадавици лечение

Лечението на брадавици изисква намесата на лекар дерматолог, който да назначи правилно лечение в зависимост от вида на брадавицата. Обикновено всички мазила за лечение на брадавици съдържат салицилова киселина. Основното действие на салициловата киселина се състои в разрушаването на кератина (вид белтък, който изгражда брадавиците). Метода на лечение на брадавици със салицилова киселина не е подходящ за всички пациенти. Внимателно трябва да се подхожда към хората страдащи от диабет и слабо повърхностно оросяване.

Замразяване на брадавици

Този метод е значително по-широко използван за премахване на брадавици. При него се използва течен азот, ако прилагате процедурата в дерматологичен кабинет или други аерозлони спрейове с температура -57°С ако си закупите такъв препарат от аптеките.

Лечението на брадавици е комплексно. В много случай след изгарянето на една брадавица се появяват две нови на коренно различно място. Трайното лечение на брадавици не приключва с премахването на една или две брадавици изисква се комплексност. Обикновено доброто лечение може да отнеми месец, а понякога и повече.

За трайно справяне с проблема - брадавици най-добре е да се консултирате с лекар дерматолог!

Брадавици

576
com_content.article
(2 гласа, оценка 3.00 от 5)
Брадавици същност, видове и лечение3.00 от 5 от общо 2 гласували.