You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Акне – грижи и средства срещу акне

liceПрез последните няколко месеца бяхме позабравили темата за проблемната кожа и акне. Причината за това е че през летните месеци слънчевите лъчи нежно галят кожата и я подхранват с витамин Д, а това от своя страна успокоява кожата и намалява интензивността на поява на акне. С идването на по-студените месеци обаче проблема акне отново стои на дневен ред за много подрастващи и жени в зряла възраст. Красивата кожа е символ на красота и нежност и всеки заслужава да я притежава.

 

Акне същност

Акнето представлява възпалителен процес на кожата или ако трябва да сме максимално точни това е възпалителен процес на мастните жлези, който се намират в космено-мастните фоликули разположени в кожата. Проблема акне засяга преди всичко следните зони от човешкото тяло - лице, рамене, горната част на гърба и гърдите.

Първата поява на акне обикновено е в младежка възраст от където идва още наименованието на този възпалителен процес - младежки пъпки. В подрастваща възраст около 70% от тийнейджърите страдат от акне, като около 5% от тях формата на акне е много тежка. След отминаване на подрастващите години при повечето хора симптомите на акне стихват типичната проява на младежки пъпки спира. Но появата на акне се запазва при някои жени главно по време на месечния цикъл или бременност.

Акне причина за поява

Основна причина за поява на акне при хората това е повишената функция на жлезите с вътрешна секреция (ендокринните жлези), което влияе и на продукцията на намиращите се в кожата – стимулират отделянето на повече себум от тях.

Променения хормонален баланс е основата на появата на акне, но има редица съпътсващи фактори, които влияят върху честотата и интензитета на поява на младежки пъпки. По-важните от тези фактори са: лична хигиена, консумирана храна, замърсяване в околната среда главно с прах, приемането на някои видове медикаменти също може да увеличи честота на поява на акне.

Съвети за премахване на акне

Борбата с акне е комплексна, ако имате сериозен проблем с кожата на лицето ви препоръчваме да се доверите на лекар дерматолог, а не на козметик. Лекаря ще направи изследвания и при нужда ще предпише лекарства с помощта на които ще се нормализира нивото на хормоните. Ще предпише и лосиони и мазила, който да са с доказан ефект.

Повечето от козметиците, нямат завършено медицинско образование, а просто едномесечен курс и в много случай вместо да ви помогнат ще ви навредят.

В домашни условия за да се справите с младежките пъпки е добре да миете лицето си с катранен сапун (кафяв сапун) той регулира омазняването на кожата. Използването на салицилов спирт поне веднъж дневно също оказва добро влияние върху кожата като намалява натрупването на прах и отмрели клетки върху кожата на лицето.

При борбата с акне е важно да изключите газираните напитки като колата и сладките изделия от ежедневното и меню. Защото тези храни стимулират отделянето на повече хормони и водят до образуването на акне.

Акне

 

577
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Акне – грижи и средства срещу акне5.00 от 5 от общо 1 гласували.