You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Синузит видове и симптоми

синузитСинузит е заболяване на лигавицата на синусите, които са локализирани в черепната кухина на човек. При възникване на синузит, каналите между синусите се запушват, а в самите кухини на синусите се натрупва секрет, което повишава напрежението вътре в синусите и води до появата на болки.

 

Синузит причини за поява

Най-честата причина за поява на синузит това е инфекциозно заболяване причинено от бактерии, вируси или гъбички, който са попаднали в синусите. Лигавицата в синусите е влажна и топла идеална среда за започване на инфекция. Има обаче и други причини за развитието на синузит. Тези причини са свързани преди всичко с факторите на околната среда като химични вещества, дим, замърсяване. При хората, които страдат от алергия при наличието на алерген в околната среда алергичната реакция на организма може да причини развитие на синузит.

Синузит видове

Има различни видове синузит в зависимост от продължителността си синузита се поделя на остър, подостър синузит и хроничен.

Острият синузит обикновено отшумява след около 30 дена. Подострия синузит трае по-дълго време около 45-60 дена. Хроничния синузит се води още като траен при него симптомите могат да се задържат повече от 100 дена.

В зависимост от локализацията на болката при синузит се различават следните видове:

Фронтален синузит – при него болката се локализира в черепните кости над очите и в областта на челото. Болката се засилва при привеждане на тялото напред, усеща се болка при докосване на челото и очните ябълки.

Максиларният синузит – при този вид синузит болката е локализирана в горната челюст и скулите. Обикновено пациентите първоначално приемат появата на тази болка като зъбобол и не разпознават симптомите на синузит.

Етмоидният синузит – при този вид синузит болезнените области са носните костици и вътрешната част на очната ябълка.

Синузит симптоми

Обикновено синузит се появява като вторично заболяване сред прекарана вирусна или бактериална инфекция, поради което пациентите не обръщат голямо внимание, но ако синузита не се лекува може да се превърне в хроничен. Основен симптом, който трябва да запомните това е болка в лицевите кости. Това е типичен симптом за синузит. Често пациентите страдащи от синузит добавят наличието на главоболие, което при привеждане на главата напред се засилва.

Други придружаващи симптоми, които могат да се срещнат при болните от синузит са обща отпадналост на организма, лош дъх в устата, запушване на носът. Когато причината за поява на синузит е бактериална или вирусна инфекция е възможно пациента да има и оплаквания за висока температура.

Синузит

 

581
com_content.article
(2 гласа, оценка 5.00 от 5)
Синузит видове и симптоми5.00 от 5 от общо 2 гласували.