You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Болки в гърлото и възпалени сливици

gyrlo sliviciПрез есента и зимата броя на хората, които се оплакват от болки в гърлото се увеличава многократно. Гърлото е начална част от дихателната система. Повечето от хората са свикнали да дишат през устата, а поетия през устата въздух е не затоплен, не пречистен и сух. Това води до увреждане на лигавицата на гърлото, възпаление на сливиците и гласните струни. Първоначално болка в гърлото и подути сливици може да бъдат симптоми не само на настинка, но и на грип.

 

 

Болки в гърлото симптоми

Болките в гърлото са придружаващ симптом обикновено на обикновената настинка. При различните пациенти оплакванията са с различна степен на изразност, но главните симптоми са:

- Пресъхване на устата в областта на гърлото и фаринкса
- Затруднение при гълтане, усещане на болка
- Оток и възпаление на лигавиците
- Усещане за драскане, болка и сухота в гърлото

Често болките и драскането обхващат различна част от гърлото, в резултат на което лекарите поставят различна диагноза на пациента. Основните три най-често срещани възпаления са:

Възпаление на сливиците

Това е широко известната на много хора ангина. В учебниците по медицина това заболяване носи името Angina tonsillaris или Tonsillitis. Ангината представлява инфекция, най-често причината за възникването и са различни видове бактерии. Ангината се различава лесно от лекарите чрез визуален оглед на зачервените сливици, по тях обикновено има налеп с белезникав до жълт цвят. Това са колонните на бактериите. Ако сливиците са махнати, може да се стигне до т. нар. ангина на лимфните пътища.

Възпаление на лигавицата на фарингса

Това заболяване носи името Фарингит. Причината за появата на това възпаление отново е инфекция. При фарингит най-често срещания симптом това е болезнено преглъщане.

Възпаление на гласните струни или ларингса

Това е широко познатия на хората Ларингит. При него се наблюдава възпаление на гласните струни. Тук освен инфекция в резултат на вирусна или бактериална атака, влияние може да окажи и натоварването на гласните струни при някои професии като певци, учители и прочие.

Гърло и сливици

583
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Болки в гърлото и възпалени сливици5.00 от 5 от общо 1 гласували.