You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Извънматочна бременност, какво трябва да се знае

izvynmatochna bremennostИзвънматочна бременност какво представлява ?
В нормални условия на забременяване, мъжките полови клетки (сперматозоидите) оплождат женската яйцеклетка в маточните тръби или ако трябва да сме още по-конкретни в разширените части на маточните тръби. В следващите 5-7 дена оплодената яйцеклетка, която вече се нарича зигота се спуска към маточната кухина. След този период зиготата се внедрява в стените на матката (т.нар процес на имплантация на яйцеклетката). Когато обаче процеса на имплантация на зиготата стани на различно място, но не и в матката се говори за извънматочна бременност.


Най-чести места където се случва извънматочната бременност
Обикновено имплантанцията на зиготата може да стани на различни места по време на прехода си към матката. С най-висока честота на срещане на извънматочна бременност е имплантанцията в маточната тръба, следвана от имплантация на зиготата в разширената част на маточната тръба. Със значително по-редки случай на извънматочна бременност се среща имплантация на оплодената яйцеклетка в стеснената част на матката, в маточната шийка, яйчниците и коремната кухина.

 

Извънматочната бременност крие ли рискове?

Категоричния отговор на лекарите е ДА! Извънматочната бременност застрашава живота на бременната жена, защото може да доведе до огромна кръвозагуба и хеморагичен шок.

Какво причинява извънматочна бременност

Има широк спектър от предпоставки, който биха довели до извънматочна бременност, но с най-голямо значение според лекарите са:

1. Оперативни интервенции в онтогинетичното развитие на жената: сред най-често срещаните подобни интервенции са премахване на апендикс и кистектомия.
2. Чести прояви на тазови възпалителни болести.
3. Една от също често срещаните причини за извънматочна бременност според лекарите е наличието на тежки форми на хламидия.

Симптоми на извънматочна бременност

Основния симптом, че жената е бременна е закъснялата менструация. Обикновено ако цикълът на жената закъснява с 3-4 дена е добре да се направи тест за бременност. При доказана бременност болки в долната част ниско в корема и кървене от гениталиите е възможен симптом на извънматочна бременност.

Съвети при бременност

Изключително важно е след като се установи, че жената е бременна възможно най-скоро да се посети лекар. От първостепенно значение е да се установи локацията на зиготата дали се намира в матката или в тръбите. Обикновено лекарите следят нивото на ЧХГ хормона или известен още като хормон на бременността. Високите нива на ЧХГ и липсата на гестационен сок в матката може да са симптом на извън маточна бременност. В тези случай обикновено бременните жени се настаняват в болнично заведение където са под непрекъснат медицински контрол.

Извънматочна бременност

586
com_content.article
(2 гласа, оценка 5.00 от 5)
Извънматочна бременност, какво трябва да се знае5.00 от 5 от общо 2 гласували.