You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Витамин Е за здрава кожа

витамин Е кожаМалко хора се замислят, но кожата е един от важните органи на човешкото тяло, освен че е най-големия орган, кожата представлява бариера между външната за организма и вътрешната среда. Кожата е като огледало на нашето вътрешно здраве и за това как човек гледа на себе си. Занемарената кожа с груби рани, гъбички и пр. е признак за ниска култура, но кожата е много по-важен орган! След бъбреците и белите дробове най-много токсини и вредни вещества напускат организма ни именно през кожата. Кожата има важна роля и в защитата на организма, голям процент от имунните Т-клетки се намират именно на повърхността на кожата.Поради всички споменати факти дотук трябва да гледаме на кожата, не само като красота и да се грижим за козметичния и външен вид, но и да поддържаме кожата здрава отвън и отвътре.

 

Витамин Е, витамина за красива кожа

През последните няколко години, за този витамин се изписаха стотици страници както в научната така литература, така и в много популярни светски списанията. За витамин Е се знае, че е един от най-мощните антиоксиданти. Витамин Е неутрализира свободните радикали на редица токсини и по този начин предпазва клетките от мутация и възникване на ракови образования (брадавици по кожата, меланом и пр.). Витамин Е стимулира имунната защита на организма и често заедно със средствата за борба с микози се изписва и цикъл с витамин Е, който да спомогне борбата и да заздрави структурата на кожата, на този витамин се дължи и еластичността и жизнеността на кожата.

Но до тук не се изчерпват суперлативите за този витамин и ползата му за здравето и красотата на кожата. За витамин Е е известен още, че в нормална доза хидратира по естествен начин кожата, поддържа младежкия и стегнат вид. Много от кремовете против бръчки и мазилата срещу изгаряния използват различни добавки съдържащи витамин Е. Витамин Е се използва също за премахването на малки белези и за по-бързо възстановяване на кожата след изгаряне.

Витамин Е е полезен за правилния и здравословен слънчев тен като намалява щетите нанесени от UV-лъчите върху кожата и спомага за по-бързото и регенериране.

Храни богати на витамин Е

Източниците на витамин Е са много сред плодовете най-голямо съдържание на витамин Е имат цитрусовите плодове - лимони, банани, ананас, грейпфрут.
Сред зеленчуците високо съдържание на витамин Е имат морковите, доматите, зелето
Безспорно лидер сред източниците на витамин Е са маслодайните култури - слънчоглед, лен също така овес, пшеничените люспи и прочие.

Ако имате изтощена кожа, сградете от акне или искате просто да възстановите красивия и сияен вид на вашата кожа освен разнообразна храна, може да приемате допълнително и мултивитамини или хранителни добавки с повишено количество витамин Е.

Витамин Е

587
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Витамин Е за здрава кожа5.00 от 5 от общо 1 гласували.