You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Кошмари и неспокоен сън при децата

koshmari pri decataЧовешкото съзнание и психика са изпълнени с много загадки. През последните 60 години изключително голямо внимание се обръща на подсъзнателното изживяване и сънищата. Установено е че в рамките на една вечер човек може да има повече от 10 съня, като всеки от тях може да се повтори повече от 100 пъти. Сънят продължава обикновено от няколко секунди до минута, но в човешкото съзнание сънят продължава почти цяла вечер, а на сутринта имаме само леки смътни спомени за това какво сме сънували.Учените са установили, че човек започва да сънува още докато е бебе. През този период през нощта малкото дете преживява всеки ден повторно, като сънува това което е правило и преиграва отново ситуациите. В това да сънуваш няма нищо лошо, но в определен етап от развитието сънищата на човек може да не бъдат толкова хубави и детето да не заспива с усмивка да на лицето. Това са кошмарите – тревожни и притеснителни преживявания в нощния сън при хората.

 

Кошмарите при децата

Детските психолози твърдят, че е нормално детето да сънува кошмари, защото то вече осъзнава, че светът не е безопасно място и че от всеки ъгъл може да има опасност, която да застраши него или родителите му. Нормално е да се сънува кошмар, но когато честота на кошмарите стани прекалено близка една до друга това буди притеснение.

Установено е, че децата на възраст между 3-7 години, които сънуват често кошмари, не искат да заспиват, изпитват страх от тъмното, а ако проблема се задълбочи, може да има и последствия през пубертета и дори в напредналата, зряла възраст.

Защо децата сънуват кошмари ?

Кошмарите е сложна биохимична реакция, но тя е провокирана от околната среда и събития, които детето е преживяло през предходния ден, през предходната седмица и пр. Обикновено ако честотата на сънуване на кошмари е висока, то е добре родителя да се опита да установи какво не е наред и какво притеснява душата и психиката на детето. Важно е да се говори с детето. Причината за кошмарите може да бъде гледан филм, компютърна игра или прочие.

Как да се справим с кошмарите на детето ?

Обикновено кошмарите сами изчезват след като изчезне притеснението и дразнителя на подсъзнанието. Добре е да ограничите достъпа на детето до страшни филми, филми с насили и тези, които не се препоръчват за лица под 12 години. Увеличете анимациите и комедийните филми. Ако детето е чест свидетел на семейни скандали, това също може да провокира сънуването на кошмари, опитайте се да говорите с половинката си, а не да се карате и викате.

Ограничаването на компютърните игри също е важна част от борбата с лошите сънища, в днешно време наблюдаваме игри с насилие дори и при тези предназначение за деца. За да се справите с кошмарите може да отделите няколко дена сред природата с детето където да играете игри, да ритате топка или да хвърляте фризби. Изтощете детето до краен предел, така съня ще е по-спокоен и дълбок. За здрав сън добре е да ограничите и въглехидратите след 16ч.

Кошмари при децата

589
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Кошмари и неспокоен сън при децата5.00 от 5 от общо 1 гласували.