You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Диария - Лечение и Симптоми

rastroistvo lechenieКакво представлява Диария
Диария това е повишено съдържание на вода в изпражненията на човек (разстройство). Обикновено диарията предизвиква няколко кратно изхождане. По време на диария изпражненията променят цвета и миризмата си. Острите симптоми на диария се честа най-често в края на прелета и цялото лято. Причината за поява на разстройство се групират най-грубо в: Инфекциозния и НеинфекциозниИнфекциозна диария се причинява най-често от вируси - ротавируси, ентеровируси, аденовируси и други. Към инфекциозните причинители на диария са и бактериите най-често срещаните са от родовете Салмонела, Ешерихия и други. По-рядко се среща и хранителни разстройства причинени от гъбички и паразити.

Неинфекциозни причинители на разстройство са грешки в храненето и най-вече приемане на храни, които съдържат токсини за човешкия организъм или храни които силно дразнят лигавицата на стомаха (мазни, люти, пържени и други храни). Към неинфекциозните причинители на диария спадат и алергии, ензимопатии и други...

От всички причинители на разстройство най-често срещани са диариите причинени от вируси и то от ротавирусните. Инфекциозната диария може да засегне различни части от храносмилателния тракт. В зависимост от засегната зона се поделя на Ентерит и Колит.

Ентерит - това е възпаление на тънките черва. Диарията протича с по-редки дори в някои случай течни изпражнения. При ентерит има голяма опасност от обезводняване поради, което болният от този вид разстройство е необходимо да приема по-голямо количество течности,

Колит - това е инфекция причиняваща възпаление на дебелото черво. Колита се характериризира с по-консистентни, кашави изпражнения.

Клинична картина на диария
Водещ симптом на диария това са многократни изхождания с воднисти изпражнения (разстройство), броя на изхождания може да бъде от порядъка на 3-4 до към 20, а дори и повече от 20 при някои по-тежки случаи. Самите изпражнения при разстройство имат кашава или водниста консистенция, цветът е зеленикав или жълто кафеникав. При диария се усеща и остра  неприятна миризма от изпражненията. Същевременно може да се наблюдават симптоми като липса на апетит, болки и подухвания в корема, повръщания или повишаване на температурата (в резултат на имунния отговор на организма).

Лечение на диария (разстройство)
Домашното лечение на диария се препоръчва само в скучайте в които не може да достигнете до лекаря, при първа възможност го посетете, за да изясни точния причинител на диарията и да назначи адекватно лечение. Ако обаче нямате възможност да посетите личния лекар предприемете следното.

Лечение на диария от бабите
В продължение на 7-8часа приемайте само течности (вода, сокове, чайове). През период до 5-6 часа от последното повръщане не бива да се хранете, а след този период започнете с лека храна, която да не дразни лигавицата на храносмилателния тракт (солети, бисквити), а на следващия ден въведете в диетата варени картофи, препечен хляб или сухари. Спазвайте подходяща хранителна диета в два три дена след изчезването на симптомите на диария.

Лечение на диария с медикаменти
При диария може да използвате прахчета Ентерол 250 или Смека. Тези прахчета за диария може да ги използвате и комбинирано.

Етиологично лечение на диария
Това лечение е най-ефективно и добро. То се осъществява от лекар. За всеки случай на диария лекуващия лекар уведомява съответния орган РИОКОЗ, при тежки случай на диария (разстройство) болните се настаняват за лечение в инфекциозно отделение.На близките хора, имащи контакт с болния се назначават изследвания за откриване на инфекциозния причинител на диария.

Как да се предпазим от диария
Един от най-ефективните методи за профилактика е спазването на висока лична хигиена в бита - редовно измиване на ръцете, плодовете и зеленчуците, трябва да бъдат добре измити преди консумация. Приготвените храни трябва да бъдат подложени на подходяща термична обработка. Спазвайте срока на годност на храните.

 

Диария Лечение Симптоми

 

58
com_content.article
(23 гласа, оценка 3.43 от 5)
Диария - Лечение и Симптоми3.43 от 5 от общо 23 гласували.