You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Алое се използва за лечение

aloe vera rastenie bilkaАлое е маслодайно растение, което се използва като лечебно или наричано по нашенски билка. Много често алое е символ на "растението чудо", защото крие много изненади в лечебните си свойства. Растението алое расте най-добре в тропичните и субтропичните райони където климата е горещ и сух. В България се отглежда както саксийно растение. Съществуват над 250 вида алое, но най-ценно за човечеството е лечебното Алое Барбадензис Милър или известно още като Алое Вера.

 

Алое описание

Алоето е многогодишно растение с месести и дълги листа. Цветът му е тъмно зелен, ако листата започнат да пожълтяват и да стават бледи, това означава, че вашето алое не се чувства добре. Алоето е цветно растение, което цъфти в края на пролетта. В зависимост от това, кой вид отглеждате цветовете може да са от жълти до розови. Лечебните свойства на алое се дължат на листата. За фармакологични нужди се използват само зрели листа. За зрели листа се приемат листа на възраст над 4 години. Обикновено те достигат до около 70 см. дължина и могат да тежат до 1.5 килограма.

Алое приложение

В България най-широко приложение на това лечебно растение имат при хората страдащи от запек. В листата на алоето има вещества, които действат слабително и спомагат за правилното функциониране на храносмилателната система и редовното изхождане.

Слабителните и прочистващите свойства на тази билка са много силни благодарение на комбинацията между антрахинонови и гликозиди. Добре е преди употреба на хранителни добавки с алое да се консултирате с личния си лекар. Употребата на алое не се препоръчва за малки деца, бременни жени и хора в напреднала възраст.

Лечебното растение алое се използва и в очната практика. Капки съдържащи екстракт от алое се препоръчват при хора с проблем на роговицата и ретината на очите.

Друга основна функция на алоето е жлъчегонно. Едновременно с това, то стимулира функциите на организма и действа противомикробно.

Алое - Лечебни съставки:

Алоин, , ацеманон, агликони, антраглюкозид, изобарбалоин, алоеемодин, дихидроксиантрацен,  витамини, биогенни стимулатори.

Алое

591
com_content.article
(2 гласа, оценка 5.00 от 5)
Алое се използва за лечение5.00 от 5 от общо 2 гласували.